Xhelozia

Zgjedh dhe redakton: rm/filolet

Në xhelozi ka më shum dashuri për vetveten, se sa dashuri.

[François de La Rochefoucauld] (moralist francez. 1613-1680)

 

Fytyra e ziliqarit duket e vuajtur ngase gjërat e huaja i duken se janë të mëdha, kurse të vetat i duken të vogla.

[Friedrich Rückert]

 

Nëse shpirti do të kishte ngjyrëra, e zeza do të prezentonte xhelozinë.

[filolet]

 

Dashuria lind xhelozinë, por xhelozia i sjell vdekjen dashurisë.

[Christina e Suedisë] (Mbretëreshë e Suedisë. 1632-1689)

 

Xhelozia krijon të keqen… Xhelozia është e keqja vet.

[Agatha Christie] (Romansiere angleze, 1890-1976)

 

Xhelozi nuk ka as turp, as burrëri.

[Filolet]

 

Xhelozia është tiran i mbretërisë së dashurisë.

[Miguel de Cervantes]

 

Xhelozia është agoni e dashurisë.

[Calderon

 

Xhelozi fëlliq veten.

[Filolet]

 

Më pyetët për xhelozinë… Ajo i ka dreqërit në bark, buburrecat në tru, frikën në zemër, sherrin në gjak, kurse në gojë e në vepra e ka helmin.

[Filolet]