Universiteti i Gjakovës merr vendim për dhënien e titullit “Doctor Honoris Causa” – Post mortem për ish Kongresistin Thomas Peter ‘Tom’ Lantos

Universiteti i Gjakovës merr  vendim për dhënien e titullit “Doctor Honoris Causa” –  Post mortem për ish Kongresistin Thomas Peter ‘Tom’ Lantos

Nga Adem Lushaj

Gjakovë, 17 korrik 2020
Senati i Universitetit të Gjakovës “Fehmi Agani” në mbledhjen e mbajtur më datë 17 korrik 2020, mori  vendim për dhënien e titullit “Doctor Honoris Causa” – Post mortem për ish Kongresistin amerikan z. Thomas Peter ‘Tom’ Lantos, më motivacionin: “Për merita dhe kontribut të jashtëzakonshëm për konsolidimin e paqes dhe promovimin e vlerave njerëzore, për mbështetjen e përhershme në procesin e lirisë dhe pavarësisë së Republikës së Kosovës”.
Universiteti i Gjakovës, iu përgjigj pozitivisht iniciativës së filluar nga Shoqata “Miqtë e Amerikës”, që u përkrah edhe prej institucioneve qendrore të Republikës së Kosovës, Kosovo Jewish Organization, komunitetit hebrej në Kosovë, organizatave studentore të UGJFA-së dhe shoqërisë civile.
Ceremonia e dhënies së titullit do të organizohet në momentin e përshtatshëm dhe në koordinim me institucionet relevante.
Tom Lantos ishte pjesë e Kongresit amerikan nga viti 1980 deri më 2008 dhe nga viti 2007 ishte kryetar i Komisionit për Marrëdhënie me Jashtë në Dhomën e Përfaqësuesve si i mbijetuar i  Holokaustit. Ishte ndër kongresistët e parë amerikan që e vizitoi Kosovën në një periudhë të vështirë në qershor të vitit 1990. Z. Lantos ndikoi shumë në ngritjen e çështjes së Kosovës tek institucionet më të larta vendimmarrëse në SHBA.
Është nder dhe privilegj që UGJFA-ja të dekorojë më titullin më të lartë ish Kongresistin amerikan Tom Lantos, që bëri shumë për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës, tha në arsytimin e vendimit para Senatit,  rektori i Universitetit të Gjakovës “Fehmi Agani”,  Prof. Ass. Dr Artan Nimani.