Tomë Nikolla

Tomë Nikolla   

U nda nga Jeta , Tomë Nikolla –

Një  talent me mendje t’ holla !

Themeluesit  që i shkoi për dore –

Ansambli i Këngëve dhe Valleve Popullore !

 

Tomë Nikolla , është prej këngëtarëve –

Shumë i dashur prej të parëve !

Shumë i dashur për publikun ,

Bashkëkombësit  dhe për mikun !…

 

Kontribut  dha për komb të tij –

Për futjen e këngës me çifteli !

Në hullinë e muzikës qytetare –

Nga tradita bashkëkohore shqiptare !

 

Tomë Nikolla , këngëtar shqiptar –

I ri fitoi çmimin ndërkombëtar !

Për këngë  folklorike që iu kish përshtatë –

N’ vitin 1957 !

 

Ishte  themelues , që i shkonte për dore –

Ansambli  Shtetëror i Këngëve dhe Valleve Popullore !

Kontribuoi deri në moshë të  pensionit

Dhe në vazhdimësi në kulturën e kombit !

 

Ishte njohës i  denjë i këngëve  burimore

Edhe i muzikës së gjithanshme  popullore !…

Prandaj , fjala e tij nëpër  diskutime –

Për këtë temë dëgjohej me interesime !

 

Pati  shumë  kolegë  që  kënduan  s’ bashku prore –

Me divat  dhe yjet e këngës popullore !

Si Drita Papajani , Luçije Miloti

Dhe Naile Hoxha – dhurata prej  Zoti !…

 

Tomë Nikolla , me art përplot  krenari –

Ka korrë  duartrokitje nëpër Shqipëri !

N’ shumë vende t’ Kosovës edhe të Evropës ,

Korri  duartrokitje n’ shumë vende të Botës !…

 

Përkrah Ibrahim Tukiçit dhe Fitnete Rexhës ,

Krah Xhevdet Hafizit edhe Vaçe Zelës …

Dhanë koncerte me vlerë shumë të fortë –

Përfaqësuan muzikën dhe folklorin tonë në botë !

 

Tomë Nikolla , këndonte  bashkë me çiftelinë –

Ai , nuk e harroi asnjëherë rapsodinë !

Por , e zhvilloi atë n’ mes këngëve kreshnike –

Duke u bërë më i dashuri me këngë patriotike !

 

Ato  u rimorën dhe janë n’ repertor  të  sotme ,

T’ grupeve muzikore dhe të shumë rapsodëve ,

Që i këndojnë me ëndje  dhe me  krenari –

Anë e mbanë Kosovës dhe në Shqipëri !…

 

Gjilan, më 18.01. 2019.       

Demir Krasniqi