Skamja (Citate)

Përpiloi Reis Mirdita

Mizerja është dy llojesh: meterialja që bashkon më shum se gjaku dhe dhe ajo e shpirtit që copëton më shum se armiku.

[rml]

 

I varfëri vdes nga uria, i pasuri nga dhjami.

[rml]

 

Grykësia ka vrarë më shum njerëz se uria.

[Proverb grek]

 

Në i ke ikur mjerimit të skamjes, nuk don të thot se i ke ikur mjerimit të shpirtit.

[rml]

 

Mizerja: Një miliard joblerës.

[rml]

 

Të uriturit s’i digjet buka në furrë.

[rml]

 

Gëzimi i të varfurit nuk zgjat shum.

[Braziliane]

 

Skamnorin nuk e rëndon uria sa përbuzja.

[rml]

 

Dhjetë herë kemi më shum kontakt me një qen të ngratë se me një njeri të pasur.

[Coluche] (humorist dhe aktor francez, 1944-1986)

 

Më i madhi i mjerimeve është ai që e ke vet.

[Proverbë arabe]

 

Mos u mërzit nëse je duke vdekur nga uria, ndokush patjetër do të gjindet aty… të të ofroj një gotë ujë!

[rml]

 

Lëmosha nuk pasuron.

[Afrikane]

 

Mjerimi nuk ka kufij. Mjerimi është ndërkombëtar.

[Xhamel Debuz (Jamel Debbouze)](aktor dhe humorist francez, 1875-)

 

Nuk mund të themelojmë mirëqenien e dikujt mbi mjerimin e të tjerëve.

[Vincent Auriol]

 

Pranove lëmoshën, pranove skllavërimin.

[rml]

 

Mjerimi i vërtetë është mjerimi e shpirtit.

[Amadau Koné](shkrimtar nga Bregu i Fildishtë, 1953)

 

Mjerimi çon në revoltë ose në nënshtrim.

[Dominique Blondeau](shkrimtar kanadez, 1942-)

 

Xhepi i shprazur, gjykatësi i shurdhër.

[Ruse]

 

Ju doni të ndihmoni të mjerët, unë dua ta zhduk mjerimin.

[Victor Hugo]

 

I pasuri gabon, i varfuri kërkon falje.

[Rumune]

 

Varfëria lind vjedhësit si dashuria poetët.

[Japoneze]

 

Lutjet e të uriturit përfundojnë në fund të pusit.

[rm laçi]

 

Ah të kisha një kafshatë bukë e pak kos të bëj një pëshesh, por as kam sahan, as kam lugë.

[rm laçi](e dëgjuar në Gostivar)

 

Strajcëshprazurit rruga i bëhet e pafund.

[rm laçi]

 

I pasuri ka pesë shqisa, i varfuri gjashtë.

[Suedeze]

 

I ngrati e han të pa ardhur, i urituri shkul, i pasuri pasi të ftohet.

[r-m-laci]