SHPELLA E RADAVCIT – “BUKUROSHJA E FJETUR”

SHPELLA E RADAVCIT – “BUKUROSHJA E FJETUR”

Do ta marr në prehër çiftelinë e bacit –
T’ ia këndoj një këngë Shpellës së Radavcit !
Këtë bukuri t’ rrallë që kurrë nuk është tretur –
Populli e ka quajtur : “Bukuroshja e fjetur” !

Refreni :

Bukuri madhështore nga gjiri i tokës –
Nga bjeshkët shkëmbore rrjedh Drini i Bardhë !
Me valët e pastra me i tregua gjithë botës –
Nga Shpella e Radavcit rrjedh lumi shqiptarë !

Te “Ujëvara e Drinit”, ne ndalemi prore –
Që ta kënaqim shpirtin n’ freskinë natyrore !
Te “Ujëvara e Drinit”, te kjo bukuri –
Gjejmë rini , t’ moshuar , familjarë me fëmijë !…

Këtë dhunti natyre , ata e shfrytëzojnë prore –
Për t’ kremtuar njërën nga gëzimet jetësore !
Për t’ kremtuar ditëlindje , ngjarje lumturie ,
Fejesa e martesa , kurorë dashurie !…

Sapo i ofrohemi kësaj mrekullie natyrale –
N’ hapa të parë hasim n’ mikpritje tradicionale !
Mikpritësit n’ çdo hap – vizitorët i shoqërojnë
Me sqarime t’ bollshme , ata i informojnë !

Nga valët e ndritshme të ujit të rrjedhës –
Bukuri t’ veçanta kanë vaskat e shpellës !
Shpella ka dy hyrje për çdo kënd që shkoftë –
Ka hyrjen e ngrohtë dhe hyrjen e ftohtë !

N’ këtë Shpellë vizitorët , që shkojnë për lakmi –
E ka korridorin 300 metra gjatësi !
Shpella në brendësi , tri galeri ka prore –
Ka galerinë hyrëse , të vaskave dhe qendrore!…

Këtë Shpellë , Perëndia kur e ka krijuar –
Plot me zbukurime e ka dekoruar !
Stalagmite, stalaktite , mermer , gurë gëlqere ,
Në brendi të saj ka dhe t’ vogla liqene !…

Shumë arkeologë , Shpellën që kanë hulumtuar ,
Ata me shumë fakte e kanë vërtetuar –
Se me mijëra vite kjo ka ekzistuar ,
Madje kjo Shpellë herët , ishte e banuar !…

Në brendi të Shpellës , ka shumë sihariqe –
Në te jetojnë katër lloje t’ lakuriqëve !…
Shpella ishte hulumtuar shumë vite më parë –
Por , s’ ka qenë e njohur për shumë qytetarë !

“Bukuroshja e fjetur “ ka për t’u ringjallë –
Nga turistë vendorë edhe ndërkombëtarë !
Me zhvillime tradicionale të hotelerisë ,
Me punësime profesionale të punëtorisë !

Nga “Bukuroshja e fjetur” , kush do të largohet –
Gryka e Radavcit , gjithë do t’i kujtohet !
Do të rrojnë me ndjenja se do t’ kthehen prore –
Që ta kënaqin shpirtin me bukuritë natyrore !

Me gurgullimë t’ ujit , që rrjedhë në ujëvarë –
Nga burimi i pastër i Drinit të Bardhë !
Nga Bjeshkët e Nemuna dhe Gryka e Rugovës –
Kënaqemi me natyrën e bukur të Kosovës !

Gjilan, më 15.10.2017. Demir KRASNIQI