Shpella e Lakuriqëve

Shpella e Lakuriqëve

  • Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

 

Për hatër të vëllezërve , shokëve edhe miqve –

Po  këndoj një këngë për Shpellën e Lakuriqëve !

Shpella e Lakuriqëve , përplot me  kujtime –

Gjendet n’ ato male , atje përmbi Shtime !

 

Po iu tregoi vëllezërve , shokëve edhe miqve –

Se ku ndodhet rruga drejt Shpellës së Lakuriqëve !

Ajo rrugë tash ndodhet në brendi të Shtimes –

Që shërbeu si Spital , n’ Zonë të  Nerodimes !

 

Si Spital Ushtarak , larg malit dhe fushës –

Shërbeu për t’ plagosurit , n’ periudhë të luftës !

Ngjitja te kjo shpellë , është  një sfidë gjithë fare –

Është rreth 1000 metra lartësi mbidetare !

 

Ajo vizitohet  nga shumë  qytetarë –

Që ia njohin historinë , mirë edhe mbarë !

Përmes vizitave i rikthejnë kujtimet rrëqethëse –

Shpellën , shumë e vizitojnë në shenjë përshëndetëse !

 

T’ freskët e ka edhe sot , përjetimin Faton Qarri –

Nga  luftëtarët e plagosur , që dëshmoi çka banë ushtari !

Faton Qarri u kurua pikërisht në këtë shpellë –

Që këto ngjarje i trajton me kujtim të thellë !

 

Pavarësisht plagëve të marra , n’ luftëra në këto male –

Që ushtari i plagosur i kujton për herë n’ detale !

Na i rrëfen Nexhat Shahini , kujtimet që nuk ndalen  –

Ato rrëfime , ne  na bindin – ish pjesëtar i Njësisë Speciale !

 

Ky i fundit , kujton frikën që iu kishte ngjallë gjatë  ndeshjes –

Me një uniformë serbe , mu në hyrje të kësaj shpellës !

Pa harruar momentin e varrosjes së njërit nga  të vdekurit –

Në mes tyre kishte edhe shumë nga të plagosurit !…

 

Qëndrimin e të plagosurve në këtë shpellë mes tokës –

E bëri t’ bindshëm Ushtria Çlirimtare e Kosovës !

Ramiz Smajli , aso kohe rojë e shpellës kishte qëlluar –

Për të plagosurit , ujë , ushqim, iu  kishin dërguar !

 

Të hyjë brenda shpellës , ta rikthejë n’ kujtesë të shkurtra –

Nxjerrën e ushtarëve të  plagosur nga këto luftëra !

Nuk ngurron as Besim Nuha , që ta bëjë këtë nga këto male –

Ky është një tjetër pjesëtar i Njësisë Speciale !

 

Historinë e Shpellës së Lakuriqëve , nëpër malet tona –

E njohin dhe bjeshkatarët që janë rritë n’ këto zona !

Ngjitjet deri tek kjo shpellë, prej tyre preferohen –

Përjetimet gjatë gjithë luftës , është mirë  të  mos harrohen !

 

Sot, Spitali Ushtarak i Nerodimes kreshnike –

Vizitohet vazhdimisht gjatë datave historike !

Pavarësia e  Kosovës , me kremtim të vrullshëm –

Për të kujtuar funksionin dhe misionin e dikurshëm !

 

Gjilan, më 22.02.2020 v.      Demir Krasniqi