SËPATA E SKUQUR PREJ GJAKUT

Demir Krasniqi

SËPATA E SKUQUR PREJ GJAKUT

Atje n’ fshatin Brezë , në malësi t’ Karadakut –
Qëndron një sëpatë e skuqur prej gjakut !
Është gjaku i kokës së serb oficerit –
Që dëshmon për dhunën dhe sjelljet e tmerrit !

O , Kadri Abazi , t’ lumtë dora e oborri –
Që i tregove botës , se si pritet horri !
O, Kadri Abazi , biri i fshatarit –
Tregove si mbrohet nderi i shqiptarit !

Sëpata e përgjakur , është simbol i fshatit –
Që ia preu kokën oficerit serb xhelatit !
O, Kadri Abazi , ti o shqipe mali –
Tregove si mbrohet nderi dhe morali !

Gjithmonë fshati Brezë i malësisë s’ Karadakut –
Armiqve , tradhtarëve , n’ luftë iu ka dalë hakut !
Breza ka rritë trima me zemër kreshnike –
Që s’ dinin ç’ është frika , me qëndresë heroike !

Në Brezë , që nga viti Nëntëqind e Dymbëdhjetë –
Shihej rezistenca e trimave t’ vërtetë !
Shqiptarët rezistonin regjimin e Serbisë ,
Si dhe ndaj sundimit t’ ish Jugosllavisë !

Shembull rezistence , n’ qendër t’ kësaj epoke –
Qëndron sypatrembur , biri i kësaj toke !
Është Kadri Abazi , ai burrë trim mbi trima –
Dëshmoi se shqiptarët nuk janë njerëz jetima !

Është Kadri Abazi , bir nëne fshatare ,
Që i doli Zot , një motre shqiptare –
Për t’ ia ruajt moralin , fytyrën dhe nderin –
Nga një oficer serb , që deshi t’ bëjë tmerrin !

Kështu ka veprua Kadriu ballëlartë –
Që ia këputi kokën shkaut me sëpatë !
“Ne , me asnjë çmim , motrat nuk i lamë –
Me ua marrë moralin , shkau nëpër kamë !”

N’ periudhë të viteve Dymbëdhjetë e Trembëdhjetë –
Serbët , kurrë shqiptarët nuk i lanë të qetë !
Përherë bishat serbe të sllavo barbarëve –
Zullume të mëdha iu bënin shqiptarëve !

Prej tyre shqiptarët , kurrë nuk kanë guxua –
N’ tokat e të parëve , lirshëm me punua !
Kudo mbi shqiptarët, n’ burra edhe n’ gra –
Serbët kanë bë krime , kanë pre dhe kanë vra !…

Shqiptarët nga puna , kur kthenin te shpija –
Gjithmonë nëpër rrugë i ndalonte policia !
Gjithmonë i ndalonte dhe i provokonte –
Në mënyra të ndryshme seç i torturonte !…

Një oficer serb , që ishte i dalë fare –
Kishte zgjedhur vajzën më t’ bukur shqiptare !
Me gjeste të turpshme , ndaj saj po vepronte
Dhe kishte vendosur që ta përdhunonte !…

Por , Kadri Abazi me trishtim dëgjonte –
Britmën e asaj motre , që ndihmë po kërkonte :
“A ka kund shqiptar , që do t’ më ndihmojë –
Prej dhunimit t’ shkaut , që do t’ më shpëtojë ?!”

Pas këtyre britmave , Kadriu nuk përulet –
Shpejt mori sëpatën – mbi serbin vërsulet !
Oficerit serb , flokët ia kishte shkulë –
Shpejt ia preu kokën , si të ishte pulë !

Kështu veproi ndaj shkaut , Kadri Abaz trimi –
Shpëtoi tjerët dhe motrën – nga turpi e dhunimi !
Kështu Kadri Abazi , pas aktit trimërorë –
Policisë s’ Serbisë – kurrë s’ i ra në dorë !

Kështu Kadri Abazi , shkaut n’ dorë nuk i binte –
N’ male t’ Karadakut , qëndroi 30 vite !
Sllavo – pushtetarëve , qartas iu tregoj –
Me moral t’ shqiptarëve nuk mund të ketë lojë !

Aktin e Kadri Abazit – trimit nga këto male –
Përjetësuan Brezjanët , n’ formë origjinale !
Mbi varrin e tij , afër xhamisë së fshatit –
Figuron sëpata me gjak t’ serb xhelatit !

Gjilan, më 29.08. 2017. Demir KRASNIQI