Republika e Kosovës nuk është pronë e politikanëve

Shkruan: Florim Zeqa 12.04.2019

Republika e Kosovës nuk është pronë e politikanëve

Ata që mendojnë të presin fundin e mandatit të kësaj qeverie, gjegjësisht përmbysjen e këtyre strukturave korruptive me votë të “lirë”, do të zhgënjehen akoma më keq, ngase deri atëherë, këta liderë të korruptuar, do ta rëndojnë akoma më shumë jetën e qytetarëve, do ta ngulfatin vullnetin e shumicës shqiptare në Kosovë.
Mirëpo, siq po shihet zgjedhjet parlamentare mund të jenë shumë afër shkaku i humbjes së legjitimitetit të kësaj qeverie nga humbja e besimit në popull dhe nga humbja e besimit të partnerëve të koalicionit në njëri-tjetrin.
Do të ishte absurde t’i lejohet kësaj qeverie të shkojë tutje me qeverisjen e shumicës shqiptare me 52 deputet dhe me votat e pakicës minoritare serbe, kësaj pakice e cila përveqse muk e njeh Republikën e Kosovës, e saboton dhe shkatërron nga brenda ekzisten e shtetit tonë.
Në Kosovën e sotme, me secilin që flet veq e veq, askush nuk pajtohet me situaten e krijuar, mirëpo kur është në pyetje bashkërendimi i forcave (organizimi), të gjithë hezitojnë, sikur mungon vullneti dhe guximi qytetar për t’u përballur me sfidat e kohës!
Zërat kundërshtues nga popullata duhet të bëhen më aktiv, më të zhurmshëm dhe më sfidues për pushtetarët, për shkak se situatën e heshtur të popullatës janë duke e shfrytëzuar në mënyrën më të mirë pushtetarët, liderët e dështuar shtetëror dhe partiakë duke u thirrur duke u thirrur në “vullnetin” e heshtur të qytetarëve!

Heshtja e qytetarëve, impresionon pushtetarët e korruptuar

Qeveritarët, të impresionuar me heshtjen e popullatës i kanë shtuar zërat për vazhdimin e dialogut të Brukselit, vrastar për Kosovën, të bindur në mandatin e tyre “kushtetues”.
Koalicioni aktual qeverisës PAN-Lista “Srpska”, përmes bisedimeve të Brukselit, është duke e shpërblyer Serbinë përveq me territor dhe sovranitet në mbi 25 përqind të territorit të Kosovës, edhe me integrim të shpejtë në BE, duke e gjymtuar kështu pavarësinë e shtetit dhe tkurrur sovranitetin e Republikës së Kosovës.
Me marrëveshjet e Brukselit, klasa e stërkequr politike e Kosovës ka nënshkruar kapitullimin e Kosovës duke pranuar të gjitha kërkesat e qeverisë së Beogradit, siq janë; fusnota*, mosnjohja e pavarësisë dhe institucioneve të Kosovës, Asosacioni i komunave serbe me kompetenca ekzekutive, me lidhje të drejtëpërdrejtë me Beogradin.
Jo vetem kaq, qeveria e kuislinge në Prishtinë, Serbisë ia plotësoi të gjitha dëshirat, ia fali dëmet e luftës, ia rehabilitoi kryersit e masakrave ndaj shqiptarëve, pra i falenn vrasësit, paramilitarët, kriminelët duke i sistemuar nëpër institucionet kyqe të vendit, si në; qeveri, parlament, FSK, Polici,…etj!
Pushtetarët aktualë përmes dialogut të Brukselit, përveq Zajednicës do ta degradojnë akoma më tepër sovranitetin e shtetit me zgjerimin territorial dhe politik të pakicës serbe në Kosovë.

Mentaliteti primitivë i politikanëve, rrënoi shpresat e qytetarëve

Kjo klasë politike, Kosovën e pasur me resurse natyrore dhe pasuri të shumëta nëntokësore e ka bërë të pajetueshme për qytetarët!
Sipas logjikës qeverisëse të këtyre politikanëve, të drejtë punësimi në instiucione shtetërore të këtij vendi kanë vetëm familjarët e tyre dhe militantët partiak, ndërsa për qytetarët që nuk janë pjesë e partive në pushtet (shumica e popullatës), nuk ka shpresë dhe përspektivë për asgjë në këtë vend.
Për këtë realitet të hidhur, ditëve të fundit na ka rënë t’i dëgjojmë edhe zyrtarët e partive në pushtet duke e thënë hapur; ” Po t’u jepet rasti,
do t’i punësonin në vendet më të mira krejt farefisin, shoqërinë e tyre dhe klientelën partiake”.
Ky është mentaliteti primitiv i politikanëve të sotëm që qeverisin me vendin.
Andaj, jo rastësisht shkaku i politikanëve të papërgjegjshëm, shteti i Kosovës është bërë i neveritshëm dhe i papërspektivë për jetë për qyetarët e saj.
Është e dhimbshme dhe tmerrshme njëkohësisht gjëndja në të cilën e kanë sjellë shetin kjo klasë kusarësh politikë, që nuk shohin përtej hundës së tyre, që nuk shohin gjë tjetër përveq lekut dhe privilegjeve të pushtetit.

T’i ndalim sot, nesër mund të bëhet vonë

Për ndaljen e dialogut të pabarabartë me Serbinë në Bruksel dhe ndërrimin e kursit qeverisës, përkatësisht të ndryshimit substancial në qeverisjen e vendit, ekziston vetëm një zgjidhje; ajo është revolta e përgjithshme popullore, padëgjueshmëria qytetare ndaj insitucioneve të korruptuara deri të bllokimi i tërësishëm i jetës institucionale.
Prandaj duhet të ngrihemi të gjithë kundër politikanëve të korruptuar, t’i largojmë sa më parë kolltuku i pushtetit, sepse Republika e Kosovës është atdheu ynë, nuk është produkt dhe as pronë e tyre, për shkak se për 20 vjet rresht e trajtuan Kosovën si plaçkë lufte, ndërsa qytetarët si skllëvër të tyre.
Lënja edhe më tutje e fatit të Kosovës në duart e një klase të korruptuar dhe shantazhuar politike do të jetë rrezik akoma më i madh për vendin.
Çdo ditë e mbetur në pushtet e kësaj klase politike është një ditë e humbur për Kosovën dhe një ditë më pak për qytetarët.