Për herë të parë, një grua Guvernatore

Yuriko KoikePër herë të parë, një grua, Yuriko Koike, u zgjodh guvernatore e qytetit të Tokios, njoftuan të dielën kanalet televizive japoneze. Ato janë të bazuara në anketat e tyre në dalje të byrove të votimit (31 korrik 2016).

Znj Koike, 64vj, zgjidhet për katër vjet. Më parë ajo ishte Ministre i Mjedisit dhe Mbrojtjes dhe flet rrjedhshëm anglisht dhe arabisht. Detyra kryesore do të jetë për të mbikëqyrur përgatitjen e Lojërave Olimpike 2020.

“Unë do të të drejtojë Tokion në një mënyrë të re, do të jetë qytet si ju kurrë më parë,” tha ajo me një zë të thyer nga dy javë të fushatës. “Një Tokio ku të gjithë mund të shkëlqejnë, nga fëmijët e të moshuarit , invalidët, në mënyrë që jeta e çdokujt të bëhet më mirë”, ka thënë tha ajo, përcellë Filolet.

Mandati i saj do të përfundojë vetëm pas hapjes së Lojrave Olimpike.

Znj Koike do të menaxhojë një ekonomi madhësia e së cilës barazohet me atë të Indonezisë. Ai do t’i rreket për të zgjidhur problemin bezdisshëm të mungesës së kopshteve dhe do të vazhdojë të përgatisë aglomeracionin me 13.6 milion për t’u përballur me ndonjë tërmet të mundshëm të madh.