MUAJ BRYMOR ME DY FESTA MADHORE FESTA E ALFABETIT DHE FLAMURIT

MUAJ BRYMOR ME DY FESTA MADHORE

FESTA E ALFABETIT DHE FLAMURIT   

Nga  Abas Fejzullahi

                    Muaj Brymor( Nëntor) është muaj i dy festave madhore kombëtare për shqiptarët kudo që janë, në veçanti për shqiptarët kurbetçarë me mall dhe dashuri larg atdheut, kudo që janë, nderojnë dhe kremtojnë: FESTËN E ALFABETIT DHE TË FLAMURIT KOMBËTARË…

Në mbrëmjen e 25 Brymorit (Nëntor) 2017, kurbetçarët shqiptarë, të organizuar në SHKSH “BASHKIMI“  s`bashku me SHKOLLËN SHQIPE (LAPSH) në Ostermundigen , në kryeqytetin e Zvicrës në Bern, filluan qfaqjen e pikave programore fillimisht me keëndimin dhe nderimin e himnit dhe vazhduan me programin kulturo-artistik të begatshëm, që u mirëprit nga të pranishmit me duartrokitje, në shenjë kënaqësie që përjetuan nga këngët, vallet, recitimet dhe pjesët teatrale të qfaqura, kushtuar dy festave madhore kombëtare Alfabetit dhe Ditës së Flamurit Kombëtar.

Anëtarët dhe instrumentalistët e SHKSH“BASHKIMI“ dhe SHKOLLA SHQIPE në Ostermundigen në Bern

Përmbajtja e programit të paraqitur para publikut, ishte mjaftë i pasur kushtuar kryesisht dy festave madhore kombëtare, ku përveq cilëisë programore ishte e veçantë se s`pat për asnjë moment  (elemente të muzikës tallava që pa dyshim, ishte jo vetem kënaqësi por edhe befasi nga shumë vende tjera anë keënë ku bëhen organizime të tilla në kuerbet, që tallavaja është e pranishme dhe shëmton e lëndon artin dhe muzikën burimore shqipe…!)

       I qëndruan besnik këngëve burimore, të kënduara për mrekulli dhe të përcjellura me instrumentet muzikorenga nga tradita dhe folklori i pasur popullor, me veshje dhe pamje të mrekullueshme, që lanë përshtypje tek përcjellsit e këtij programi mjaft të pasur e cilësor, që si dëshmi ishin duartrokitjet  në vazhdimsi, që është edhe si dëshmi për përkrahje dhe shenjë nderimi e falenderimi…

Nxënësi  në pikatë e tyre programore kushtuar Alfabetit, Flamurit, lirisë dhe pavarësisë së atdheut ishin mjaftë cilësore dhe përmbajtësore të përzgjedhura  nga At Gjergj Fishta, Naim Frashëri etj.

Nxënësit e Shkollës Shqipe në Ostermundigen në Bern, madhshtuan e freskuan programin me  pikat e tyre të larmishme kushtuar gjuhës, kulturës traditës trashëgimisë kultuore dhe historisë kombëtare.

Organizatorët e kësaj mbrëmje festive në shenjë nderimi e ftuan përfaqësuesen e Ambasades së Republikës së Kosovës z. Fatmire Musliu dhe sekretarin e LAPSH „ Naim Frashëri“ për Zvicër, për t`i përshëndetur dhe uruar fastat organizatorit dhe pjesëmarrësve  dhe i falënderuan në veçanti organizatorin për manifestimin e mrekullueshëm me programin e paraqitur kushtuar dy festave madhore kombëtare.

Në shenjë nderimi, Kryetari i Shoqatës Kulturore Shqiptare „Bashkimi“ zotëri Ajet Cërvadiku i dorëzoi Mirënjohje njërit ndër themeluesit dhe kryetar i parë i Shoqatës Kulturore Shqiptare „Bashkimi“ z. Asan Jashari,  për veprimtarinë organizative në shoqatë, për, ruajtjen, afrimin, zhvillimin, dhe pasurimin e thesarit popullor me këngë e meldi, valle dhe koreografi burimi burimore nga gurra popullre e folkorit të pasur shqiptarë, s`bashku me anëtarët e shoqatës dhe nxësnësit e Shkollës Shqipe në Ostermundigen Bern të Zvicrës, që vërtet meritoj lavdratë e mirënjohje për sukseset e arritura në këtë drejtim po edhe në mësimnxënie gjithashtu, për ruajtjen e gjuhës, traditës dhe kulturës nga vendi i origjinës.

  1. Asan Jashari falënderon shoqatën për  nderimin dhe Mirënjohje që ju nda  nga Shoqata…

 

  1. Z. Ajet Cërvadiku, Kryetari i Shoqatës Kulturore Shqiptare „Bashkimi“ falënderoj përzemërsisht ndihmën dhe bashkëpunimin e mrekullueshem që ka bërë dhe vazhdon të bëj. Z.Asan Jashari për Shoqatën në vazhdimsi si për kohën deri sa ka qenë njëri ndër themeluesit e saj dhe udhëheqës e drejtues dhe tani si anëtarë i kryessë së Shoqatës.

 

Z.Asan Jashari, falënderoj Shoqatën  për Mirënjohje, dhe në fjalimin e tij të thukt mes tjerash tha:” … Në kryesi kur kam qenë kryetar kemi pasur mendime dhe kundërshtime  lidhur programin e Shoqatës. Unë kam qenë i vendosur që në program anjëherë të mos qfaqim prgram me këngë e muzikë TALLAVA, por vetem ta ruajm e nderojmë muzikën dhe këngën burimore shqipe nga gurra e pasur dhe e pa shterrshme popullore …”

          Ishin disa kundërshtime të bazuara në frikën, se do ta humbim publikun pa muzikë TALLAVA…! Isha i vendosur dhe ju premtova se ne do ta ruajm s`bashku pastërtin e folklorit dhe muzikës nga thesari popullor shqiptarë, pa e përzier ate me elemente të huaja muzikore, për shkaqe përfitimi të publikut e financave, shumë i bindur se publikun nuk do ta humbim, dhe ja shiqojeni sallen sonte këtu përplot, dhe kjo është dëshmia më e mirë që vërteton se bashkërisht me Ju të nderuar anëtar të shoqatës dhe me anëtarët e rinjë që janë fëmijë tanë dhe nxënës të Shkollës Shqipe këtu në Ostermundigen, arrijtem të organzojmë dhe qfaqim këtë program të mrekullueshem për të festuar e kremtuar bashkërisht festat kombëtare.

Në pjesën e dytë të programit, të pranishmit i argëtoj me këngë dhe muzikë, këngëtari  Hysni Klinaku, nga programi i tij i përzgjedhur i ftuar dhe nderuar nga organizatori, për të kremtuar e madhështuar bashkërish  festat kombëtare  të muajt Brymor( Nëntor), që u mirëprit me duartrokitje nga pjesëmarrësit dhe vazhduan bukur gjatë vallëzimin në hapësirat e sallës duke përjetuar kënaqës secili vallëzues  për këtë mbrëmje festive.

E veçanta e kësaj mbërëmje ishte gëzimi i fëmijëve  e në veçanti  që pati nga ata që  vallëzonin e  kërcenin që nga fillimi i programit e deri në përfundim në hapësiratë e lira të sall

Z.Ida Jashari, mësuese e Shkollës Shqipe në Ostermundigen në Bern, s`bashku me nxënësit e saj të mrekullueshem që lidhet ngusht me punën e saj në mësimdhënie e mësimnxënje, vërtetë meriton mirënjohje të veçantë.

Pikatë programore që qfaqen në këtë mbrëmje festiveve nxënësit  e mësuese Ida Jashari, jo vetëm se u mirëpriten e u nderuan nga pjesëmarrësit në sallë, por ishin përgatitur aq mirë e me përkushtim, me një liri e çiltërsi luajten, kënduan, recituan vargje e pjesë të zgjedhura që nderonin  jo vetem dy festat madhore kombëtare Alfabetin dhe Festën e Flamurit Pombëtar, por preken edhe kurbetin, gjuhën dhe historin nëpër shekuj të popullit shqiptarë nëpër shekuj, që te të pranishmit ngjallen emocione përjetimi dhe gëzimi me gjithë atë që paraqiten para publiku dhe  u mirëpriten dhe u nderuan ashtu siç e merituan.

Pamje nga pikat programore të qfaqura nga nxënësit e Shkollës Shqipe  në Ostermundigen  në Bern