Metush Haxhaj – të lumtë dora

Metush Haxhaj – të lumtë dora  

  • Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

 

Në katundin Haxhaj , t’ çarkut të Gjilanit –

Lindi e u rrit  një djalë –  shtylla e vatanit !

Prindërit e pagëzuan me emrin Metush –

Çiftin  për trimëri , s’ mund t’ ia  gjejë askush !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora –

Kalle Metush Haxhaj , hej , ty të lumtë dora !

N’ kryengritje t’ fundit , n’ Grykë të  Kaçanikut –

Ia shpove kazanin  trenit të  armikut !

 

Sapo i mbërrini vitet e moshës së rritjeve –

Ai ishte pjesëmarrës i t’ gjitha kryengritjeve !

Që u zhvilluan së fundi  n’ Grykë të Kaçanikut –

Kundër pushtuesve turq , ballë për ballë  armikut !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Metush Haxhaj ishte shëmbëlltyrë si luftëtar ,

Ishte i shkëlqyeshëm kudo si shenjëtar !

Ai , ia shpoi kazanin trenit t’ turk armikut –

Mu  tek po kalonte  Grykës së  Kaçanikut !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Shenjëtar i pashoq , Metushi  kështu veproi –

Kazanin e trenit turk , drejtpërdrejt ia shpoi !

U ndal qarkullimi i trenave prej plumbave spicë –

Përgjatë hekurudhës Selanik – Mitrovicë !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Sa herë janë bërë  dasma n’ fshatra në këto anë –

Pa e thirr  Metushin , nuk e kishin lanë !

Nëpër fshatra t’ largëta , nëpër  teren  mali –

Metush Haxhajn , shkonin e merrnin me kali !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Veç  me  ua  vra shenjin , që ishte një  ndër kushte –

Për t’ vazhdua krushqit , me u kthye me nuse !

Shenjë –  vihej një asht , a  filxhan i kafes ,

Ky burrë , kurrë  s’e rrëzonte shenjën prej të parës !

           

Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Kur i vinte radha  gjuajtjes së  tretë –

Atëherë e godiste shenjën e vërtetë !

Thuhet –  mbrapa shenjës , një copë buke  vihej –

Por , në këto raste – shenja  kurrë nuk vritej !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Me Bozk Stubllën –  shokë t’ pandashëm si miku prej mikut ,

Që të dy ishin luftëtarë të Grykës së Kaçanikut !

Të Grykës së Konçulit dhe luftërave të tmerrit ,

Bashkëluftëtarë  dhe truproje të Idriz Seferit !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Që të dy këta luftëtarë qenë shenjëtarë të mirë –

Që e vrisnin zogun n’ fluturim në qiell !

Metushi e kishte pushkën shumë të gjatë –

Mbi të cilën 12 biba  mund të bënin natë !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Në livadhe t’ Zhegrës , Metushi kishte ra –

Atje ishte takua rastësisht me një shkja !

Serbi s’ kish  lanë gjë , Metushin pa e sha –

Metushi , n’ atë vend – serbin e kishte vra !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Për këtë rast , gjykata e Shkupit e kishte lirua –

N’ mospërputhje t’ emrit , nuk e kish dënua !

Por  familja e tij , lehtë nuk kishte shpëtua –

50 lira – ari këtë gjak e kish  pagua !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Gjatë Luftës së Dytë Botërore , Metushi e kaloi Moravën

Dhe doli në Shqipëri , për t’ a sigurua  idarën !

Nga puna për idare , s’ kish kush që ta ndajë –

Punoi si rojtar në Budrikë , Radivojc , Devajë !…

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Herë – herë vinte n’ Haxhaj , kur binin  natarët –

E shihte familjen , fqinjët dhe fshatarët !…

Mbas Luftës së Dytë Botërore , për besë paqeje si pajtimtarë –

Në shumë pajtime e mbarime , nëpër popull  pjesë ka marrë !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Që  ka bërë këtë  akt burrëror edhe atdhetar ,

Jo vetëm që nuk duhet harrua këtë luftëtar ,

Por atë duhet nderua si bamirës e pajtimtar ,

Metush Haxhaj , i shkëlqyeshëm  ishte si shenjëtar !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Metush Haxhaj , kurrë nuk trembej nga gjaku i kuq –

Luftë pas lufte me armikun – nuk i shkonte asnjë plumb huq !

Njeriu që ia shpoi  barkun sulltanit gjakpirës ,

Njeriu që i shkaktoi dëm të madh Turqisë !…

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Edhe emri i Bozk Stubllës , duhet të nderohet –

Sa t’ jetë  jeta të kujtohet , kurrë  mos të  harrohet !

Ky atdhetar i madh krenar dhe ky luftëtar –

Që rrëzoi e praptoi shumë turq edhe  serbë ushtarë !

            Refreni :

Seç uronin Shari , Shala e Bajgora …etj.

 

Gjilan, më 08.01.2020 .        Demir Krasniqi