Masakra e Përlepnicës në Janar të vitit 1945

Masakra e Përlepnicës në Janar të vitit 1945    

            – Teksti , muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

 

Fshati Përlepnicë  me etnitet t’ shqiptarit –

Kurrë nuk e harron  masakrën e  Janarit ,

T’ vitit Njëmijë e nëntëqind e dyzet e pesë ,

Që ia bënë çetnikët serbo – sllavë  t’ pa besë !

 

Vitet ikin shpejt , por mbamendja është e freskët –

N’ shpirtin tonë akoma me ne jetojnë dhembjet !…

Edhe pse , shumë pak t’ moshuar kanë mbet n’ jetë –

Për t’ na përkujtuar atë masakër t’ shkretë !

 

Por , kjo  vazhdoi rrugë ndër gjenerata t’ reja –

Me shpejtësi të madhe mu porsi rrufeja !

N’ mes popullit shqiptarë , krijoi urrejtje të pa parë –

Për okupatorin sllav serbo – barbarë !

 

Nga rrëfimet e gjyshërve , baballarëve tanë ,

Mbeti amaneti i tyre  që na e kanë lanë –

Kundër çdo armiku ne të luftojmë prore ,

Mos ta kursejmë jetën deri në fitore !

 

Rinia , vazhdoi luftën plot me besë –

Në radhët e luftës së fundit t’ UÇK-së !

Sakrificat  u skalitën në  përlepnicasit mbarë –

N’ shpirtin luftarak për çlirim kombëtar !

 

Duke marrë shembull nga luftërat e t’ parëve tanë –

Vazhduan rrugëtimin shekullor për liri , vatan !

Në Gjilanin e Janarit 1945 –

Nga Përlepnica janë masakruar 19 bashkëvendës !

 

T’ gjithë të masakruarit rend emër për emër –

Do t’ i  këndoj me  emra , me shpirt e me zemër :

Halim agë  Salihu  dhe  Hysen Salihu,

Ahmet Ahmeti  dhe  Ramadan Shabiu …

 

Avdulla Avdiu  dhe  Sabit Bajrami,

Tefik Shabani  dhe  Qahil Bajrami ,

Neshat Ibrahimi  dhe  Ramiz Shabani ,

Rexhep Baftjari  dhe  Refik Shabani …

 

Është Qazim Rexhepi dhe  Shefki Nuhiu ,

Ramadan Hyseni  dhe   Kadri Nuhiu ,

Është Hasan Rexhepi , Hysen Karaqeva

Dhe  Rifat Rexhepi ,  të gjithë  nga këto treva !…

 

Por , kush ia vuri vulën kësaj beteje –

Shkrepte breshëri plumbash me shpejtësi rrufeje !

Kush pos luftëtarit  për çlirim vatani –

Për çlirim kombëtar , ai Nazif Rrahmani !

 

Nazif  Përlepnica , luftëtar vatani –

Me betim në zemër u nis drejt Gjilani !

Para se të nisej , ai ishte betua :

“T’ burgosurit  e Gjilanit  kam me i çlirua !”

 

Me armë dhe çekan ,  theu burgun e Gjilanit –

I  liroi  t’ burgosurit , flijues të  vatanit !

Po mos t’ ishte lirimi i tyre , që iu bëri çare –

Masakra e Gjilanit do t’ ishte  më e madhe !

 

Partizanët – çetnik i kishin  burgosur –

Për t’i masakruar e kishin vendosur !

Pritej përfundimi i luftës  në  Gjilan në vend

Dhe të masakrohen  edhe këta robër  të zënë !

 

Nazifi  kreu betimin e dhënë n’ Përlepnicë –

Para ushtrisë shqiptare për t’ luftuar me sakrificë !

N’ aksion , Nazif Rrahmani plagoset  mes nesh –

Por , e vazhdoi luftën der’ n’ fshatin Ponesh !

 

Me ushtrinë çetnike , i plagosur luftoi –

Por nuk u dorëzua , heroikisht  vetën flijoi !

Heroizmi i tyre , gjaku i derdhur  për liri –

Na solli  ku jemi sot , të jetojmë në lumturi !

 

Përlepnicasit , i kujtojnë këto vepra heroike ,

Të bashkëvendësve tanë , me zemra kreshnike !

Çdo Janar për neve , është muaji i gjakut ,

Muaji i sakrificës , muaj i shenjtë  i hakut !

 

Çdo vit i Ri , n’ botë fillon me muaj  Janarët –

Përlepnicasit , i kanë  kujtim nga të parët !

Muaji Janar në  Përlepnicë ,  filloi  me gjak e fitore –

Ashtu  t’ gjithë Dhjetorët  do të  përfundojnë  prore !

 

Bora e Janarit  Njëmijë e nëntëqind e dyzet e pesë –

N’ fshatin  Përlepnicë , erdhi si e pa besë !

Erdhi maje kodrave , lugjeve dhe  përrenjve –

Ishte borë e lagur  me gjakun e heronjve !

 

Bora ishte lagur me gjak të dëshmorëve –

Që sa të jetë jeta , nuk harrohet prore !

Bora ishte lagur  me gjak nga  martirë –

Që me  Diell  Lirie , gjithmonë  ishte shkrirë !

 

Jo vetëm  me borë ishte Janari  Dyzet e pesë –

Ishte dhe me flakë  nga armiku i pa besë !

Bora , gjaku , flaka e armëve t’ trimave vullnetarë –

Ia  sollën  Lirinë  e shtrenjtë gjithë  kombit  shqiptar !

 

Përlepnica , në këtë botë der’ sa t’ ekzistojë –

Këta martirë me pietet do t’i përkujtojë !

Derisa t’ ketë  Diell , Tokë edhe  Hënë –

Këtë Liri që  gëzojmë ne – gjaku i tyre  na e ka  dhënë !

 

Lavdi , jetës , veprës , Luftës  Çlirimtare –

T’ gjithë atyre që dhanë jetën për Lirinë Kombëtare !

Derisa t’ jetë jeta , kudo rrojmë në botën mbarë –

Qëndron  e vërteta –  jem krenarë që jem shqiptarë !

 

Gjilan, më 18. 01. 2020 .      Demir Krasniqi