MARIGO POSIO (02.02.1892 – 23.02.1932 )

Nga Demir Krasniqi

Marigo Posio, ishte  vajzë korçare ,
Ishte vajzë punëtore , krenare  shqiptare !
Bija e  Kosta Poçit  dhe Lenka Ballaurit –
Që u bë e  famshme  për qëndisje të Flamurit !

Pra , kjo ishte vajza e quajtur  Marigoja ,
Me origjinë kishte qenë  nga Voskopoja !
Më vonë me familje u vendos në Vlorë –
Ku  vazhdoi  qëndisjet e bukura me dorë !

Nga tuberkulozi  vuante në  mjerim ,
Që n’ atë kohë kjo  sëmundje  nuk kishte shërim !
Po ashtu gjatë viteve humbi  dhe shikimin ,
Gjatë fundit të jetës  përjetoi ndëshkimin !

Asnjëherë s’ pushonte  lapsi i  Marigojës –
Shkruante dhe botonte në shtypin e kohës !
Shkruante  poezi për trimat e  vendit ,
Njëra ndër to ishte  kushtuar Avni Rrustemit !

Marigoja  ishte shqiptarja e parë ,
Që kishte  qëndisur  flamurin kombëtarë !
Sipas një modeli të Don Mark Vasës ,
Që kur ishte çupë për nevoja t’  pajës !

Këtë flamur , Marigoja që e kishte qëndisë –
Ja  dha Ismail Qemalit  për Shpallje t’ Pavarësisë !
Në një copë pëlhure  blerë nga  impozanti –
Një tregtar  që kishte  mbiemrin Diamanti !

Më pas n’ gjithë dritaret e  ndërtesës me hoja –
Janë valëvitë  flamujt e  qëndisur  nga Marigoja !
Me shkabë n’ mes dhe anash  valëvitej madhëria –
Me shkrimin jetësor : “Rroftë Shqipëria”!
Gjilan, më 12.12.2016.    Demir KRASNIQI