Kosovë, urime ditëlindja e engjullit tënd

Florim Zeqa

Në 72 vjetorin e lindjes së presidentit Ibrahim Rugova

Kosovë, urime ditëlindja e engjullit tënd

Në këtë ditë madhështore, Zoti na dhuroi shpëtimtarin e qënjes sonë kombëtare, liderin shpirtëror, Presidentin historik Ibrahim Rugova

Shtatdhjetedy  vjet më parë, me 2 dhjetor të vitit 1944, familjes Rugova i lindi një trashëgimtar, Kosovës shpëtimtari, popullit shqiptar intelektuali i përmasave botërore, Ibrahim Rugova,figura më emblematike e historisë kombëtare.

Çdo popull i ka shënjetorët e vetë, më të cilet krenohet dhe identifikohet prej një periudhe në tjetren.

Shënjetorët për me tepër janë të njohur në fushën e religjioneve. Por ka edhe  shënjetor që njifen si themelues të kombeve apo shteteve më të fuqishme botërore si psh: Xhorxh  Uashingtoni themelues i shtetit Amerikan, Giuseppe Mazzini themelues i shtetit unik Italian, Mustafa Kemal Ataturki arkitekt i Turqisë moderne,…e personalitete të tjera anë e kënd botës permes të cilëve identifikohen me krenari kombet e tyre.

Shënjetërimin e Ibrahim Rugovës nuk e bëri kisha e as xhamia, por të shënjtë e bëri vepra e tij madhore. Ai më urtësinë e  tij, paqësisht e më plot dashuri hyri në zemrat e gjithë shqiptarëve të Kosoves, për të mbetur përjetësisht në kujtesën e popullit si shënjetor i historisë së tyre, simbol i lirisë dhe pavarësisë së shtetit të Kosovës.

Rugova, më një shallë rreth qafe, edhe në kohë të nxehta vere, nga personalitete të ndryshme botërore ishte kuptuar si një mesazh drejtuar botës së civilizuar e demokratike, se vendi i tij është i lidhur në qafë nga vargonjët serbosllav, që dëshirojnë të mbajnë edhe më tutje Kosovën si pjesë të saj, të dhënë dhuratë nga fuqitë e mëdha një shekull më parë, dhe se nuk do të ketë qetësi në ballkan , rajon e më gjerë pa heqjen e vargonjëve nga qafa e Kosovës.

Dhënja e gurëve të çmuar personaliteteve të shumta nga ana e Rugovës, e kishte simboliken e dyfishtë: e para, për pasuritë e shumta minerale që ka Kosova, ndersa e dyta, simbolizonte bujarinë,mikëpritjen dhe traditën e lashtë Iliro-Dardane të Kosovës.

Kembëngulësia,urtësia, butësia, menquria, e tij ishin vyrtyte të një burri të madh, të cilat bota demokratike i vlerësoi lartë. Menyra e trajtimit të problemit të Kosovës para faktorëve ndërkombëtar, bëri që bota ta admiroj kërkesen e Rugovës për ndihmë në shpëtimin e një populli të pa mbrojtur nga makineria vrastare e regjimit gjenocidial të Serbisë.

Rëndësinë e Ibrahim Rugovës në shpëtimin e Kosovës dhe popullit të saj e kishte vërtetuar ambasadori e diplomati i njohur Amerikan Richard Hollbrook kur thoshte: “Kosova ndoshta nuk do të ekzistonte sot pa kembëngulësin e Rugovës”.

Se vertetë Ibrahim Rugova ishte shpëtimtar i qënjes sonë kombëtare, e argumentojnë disa vite më vonë edhe personalitetet më të njohura botërore si Bill Clinton, ish president i SHBA-ve dhe  Tony Blair ish kryeminister i Britanisë se Madhe, para parlamentareve tanë në kuvendin e Kosovës kur thanë: “ishte Ibrahim Rugova ai që na solli në Kosovë”.

Lidhja emocionale që pati më popullin e vetë, Ibrahim Rugovën e bëri që të jetë udhëheqes shpirtëror, e bëri të mbetët përjetësisht në kujtesën dhe mendjen e popullit si shpëtimtar i qenjës kombëtare apo si profet i kohës sonë moderne.

Populli i Kosovës, sikurse e ka për nder të ketë pasur një lider të përmasave botërore, ashtu edhe e ka për obligim të qojë në vend amanetin e tij, për një shtet vërtet sovran dhe demokratik, më simbole të vetat kombëtare, në vend të dizajnimeve aktuale antikombëtare.

Ideja e presidentit Rugova e flamurit Dardan për flamur të shtetit të Kosovës, dhe e himnit “Kur ka ra kushtrimi n’ Kosovë”, janë ide që vetëm njerëzit e mëdhenjë mund ti projektojnë.

Ky vigan i kombit shqiptar me vizionin e tij mahniti botën mbarë. Shumë popuj edhe më të mëdhenjë se ne do të dëshironin të kishin pasur në radhet e veta një personalitet si Ibrahim Rugova. Qysh ne vitin 1998, Valter Veltroni, atë kohë lider i opozites Italiane pat thënë:”é un grande peccato che una grande personalità  come Ibrahim Rugova faccia parte di un  popolo così piccolo”, që ne gjuhën shqipe do të thotë: “është mëkat i madhë që një personalitet kaq i madh si Ibrahim Rugova të jetë pjesë e një populli të vogël”

Ky nuk ishte mëkat, por fat i madhë për ne si popull i vogël, qe patëm një njeri kaq të madhë, një vizionar pragmatik, një lider të përgjegjëshem, një misionar të paqës i cili më urtësinë e tij shpëtoj një popull krejtësisht të pa mbrojtur nga shfarosja dhe gjenocidi serbosllav.

Sikurse profetët e kohërave më të vjetra që kishin kundershtarët e vet, ashtu edhe lideri ynë shpirtëror, Ibrahim Rugova kishte kundërshtarët e vet politik e ideor, para të cileve nuk u gjunjëzua asnjëher, dhe nuk ju pergjigj në asnjë rrethanë shpirtëligëve, fatzinjëve të kombit shqiptar.

Përkundër kërcënimeve e shantazheve, fyerjeve e sharjeve, akuzave e sulmeve, Ibrahim Rugova ishte i vendosur në rrugen e tij, në misionin e tij prej profeti, për të shpëtuar një popull nga shfarosja, dhe asnjëherë nuk u ndal që të arrijë në cakun final që ishte PAVARËSIA e Kosovës, nocion ky  që i rrjedhi vazhdimisht nga goja deri në frymën e tij të fundit.

E pikërisht këtu qendron madhështia e Profetit, njeriut që e bëri realitet pavaresinë e Kosovës më politikën e tij paqësore.

Janë bërë krahasime të shumta mes figurave të shquara kombëtare, se kush ka bërë më shumë per kombin, për popullin e vet, janë bërë krahasime  nga më të ndryshmet,…Ibrahim Rugova mbetët i pari në historinë e shqiptarëve, që më urtësinë e tij, aktivitetin e tij paqësor arriti të unifikoj gjithë faktorin kombëtar rreth levizjes paqësore demokratike (LDK), si dhe të fitojë perkrahjen e gjithë faktorëve nderkombëtar në përpjekjet tona për çlirim, për ruajtjën dhe shpëtimin e qënjes sonë kombëtare nga shfarosja dhe dëbimi serbosllav.

Presidenti historik, ishte dhe mbeti pergjithmonë sinonim i së mirës, i paqës e tolerancës, i guximit e qëndresës, i afrimit  në mes njerëzve, i dashurisë per bashkombasit dhe atdheun e vet.

Tani, kur trupi i tij prehet në paqe, në tokën dardane që aq shumë e deshti, shpirti i tij sikur është shëndërruar në një yll që shëndritë e na i ngrohë zemrat, na jepë forcë edhe kur ajo na mungon, na jepë shpresë kur ajo nuk ekziston.

Kemi arsye të ndihemi krenar që jetuam dhe punuam në epoken e Dr. Ibrahim Rugovës.

Lavdi e përjetshme jetës dhe vepres madhore të presidentit,

Kosovë, URIME  Ditëlindja e engjullit tënd,

shpetimtarit të qënjes sonë kombëtare,

presidentit historik IBRAHIM RUGOVA .