KËNGA JONË DIKUR DHE SOT

Demir Krasniqi:D. Krasniqi

KËNGA JONË DIKUR DHE SOT

Kujtoj dikur moti në kohërat rinore –

Shkonim për t’ kënduar n’ dasmat popullore !

N’ bankete , fejesa dhe lloj- lloj gazmendi –

Duhej zgjedhur këngët siç e donte rendi !

 

Larg përtej konakut dhe përtej oborri –

Dilnin për t’ na pritur miqtë edhe dasmori !

Ata , ne , na prisnin të gjithë në një rresht –

Dhe njëri prej tyre gjithmonë na fliste n’ vesh !…

 

“Na knoni “kangë t’ forta “ , t’ pastra porsi gurra –

Mos knoni “kangë t’ larme” , se këtu kemi burra !”

“Kangë t’ forta” i quanin këngët e trimërisë ,

“Kangë t’ larme” i quanin këngët e dashurisë !

 

Pak ma ndej një tjetër afrohej pranë veshit :

“Këqyrni çka po knoni , se kem njerëz t’ hyqmetit !

Knoni kangë për burra me tela sharkie –

Mos knoni me turra , se këtu kem dhe shkie !”…

 

Thosha vet me veti : “Haj , kuku për mue –

Po çka dreqin sonte po u dashka me knue ?!

Me knue “Kangë t’ larme “ – na ndjekin prej shpie ,

Me knue “Kangë trimërie “ – na del punë me shkie !…

 

Me knue kangë pushteti – do t’ na ndjek hyqmeti !

Me knue kangë për punët – na ndjekin spiunët !

Me i knue legjendarët – nuk na i ndezin zjarret !

Me knue kangë hajgare – nuk na i japin paret !

 

Me knue me za t’ butë – thonë s’ ka hangër bukë !

Me knue me za t’ naltë – thonë koka i daltë !

Me knue me za t’ egër – thonë ka hangër egjër !

Me knue për merakli – thonë ka pi raki !…

 

Sot , në dasmat tona n’ rend demokratike –

Nuk kanë vend në oda zemrat fanatike !

Nuk duan këngë burrash , as patriotike ,

Nuk duan këngë gurrash , jo as këngë kreshnike !…

 

Sot, po bëre e këndove ndonjë këngë për burra –

Të vërsulen gratë, të përzënë me turra !

Sot , po bëre e këndove ndonjë këngë burrërie –

Do t’ përzënë prej dasmës , do t’ ndjekin prej shpie !

 

Sot, ma nuk dëgjohen këngë për burrëri ,

Për heronj të kombit , as për trimëri !…

Sot, kërkohen këngët veç për dashuri –

Meshkuj edhe femra n’ valle me u shkri !

 

Si mos t’ këndosh , sot , këngë t’ larme –

Do t’ përzënë me fjalë të tharme !

Si mos t’ këndosh këngë “Tallava “ –

Do t’ mbetesh pa bakllava !

 

Pa pikë teksti këngëtarët pallin –

Atmosferën kështu e kallin !

N’ melos t’ huaj e me gazela –

N’ çifteli nuk duan ma tela !

 

Sot, s’ ngon kush sa po e ngritë zanin –

Por , ma nalt kush po e çon fustanin !

Sot , s’ ngon kush si po e knon kangën –

Por , ma naltë kush po e çon kamën !

 

Sot , s’ dëgjon kush çka thotë plaku –

Por , ma tepër këqyret cullaku !

Sot , s’ dëgjohen këngë për krizat –

Por , ma tepër shikohen kërthizat !

 

Sot , ma kënga nuk dëgjohet –

Por , ma shumë ajo shikohet !

Sot , s’ vlerësohet kostumografia –

Por , shikohet pornografia !

 

Dikur , n’ mes dasmorëve të konakut –

Pleqtë uleshin n’ ballë t’ oxhakut !

N’ mes të burrave n’ qendër t’ odës –

Ulë këmbëkryq këndonin rapsodët !

 

Sot , në odë të burrave po ndodhin çudirat –

Rreth e rreth oxhakut po na ulen çikat !

Këngëtarët i flladisin , me shtat si filizat ,

Me shamia n’ dorë , ua presin mizat !

 

Gjilan, më 13.06.2016. Demir KRASNIQI