HAFIZ ALI KORÇA ( 05.04.1873 – 31.12.1956 )

HAFIZ ALI KORÇA 

( 05.04.1873 – 31.12.1956 )

            Teksti dhe muzika : Demir Krasniqi

 

Janë mbledhur  së  bashku shokë edhe  shoqe –

Ta kujtojnë një djalë të lindur prej Korçe !

Këndojnë këngë të bukura bashkë  me çiftelia –

Atdhetar , korçarin  trim  Hafiz Alia !

 

Hafiz Ali Korça ishte shërbestar ,

Me dashuri t’ madhe ishte atdhetar !

Kishte idealin e pastër kombëtar –

Gjithnjë në shërbim të popullit shqiptar !

 

Hafiz Ali Korça e deshi Shqipërinë –

Me mish e me shpirt vazhdoi veprimtarinë !

Ishte shëmbëlltyrë ndër shumë atdhetarë –

Në Dibër e mbajtën Kongresin Shqiptar !…

 

Më 23 Korrik 1909 ,

Përfaqësues të popullit u mblodhën nga çdo anë !

Në Dibër e mbajtën Kongresin Shqiptarë

Përfaqësues të shquar , trima , atdhetarë :

 

Dervish Hima , Fehmi Bej Zavalani ,

Sotir Peci , Aqif Pashë Elbasani ,

Mehmet Efendiu , Abdyl Bej Ypi ,

Myderrizi nga Tetova , Ferid Bej Ypi …

 

N’ Kongresin e Dibrës , fjalën kryesore –

Hafiz Ali Korça e kishte mbajt  prore !

Fjala e tij  kishte  rëndësi historike ,

Arsimore , kulturore , politike !…

 

Hafiz Ali Korça me zemër kreshnike –

Guximshëm përkrahte gjithë Shqipërinë Etnike !

Ndër përkrahësit kryesor me ide  fisnike –

Për jetësim të Alfabetit të gjuhës shqipe ! …

 

Më datë  14 Nëntor 1908 ,

Hyri n’ histori një ngjarje e vërtetë !

Kongresi i Manastirit hyri në histori ,

Bashkë me te shënohet edhe emri i tij !…

 

Hafiz Ali Korça ishte  atdhetarë ,

Që  i vuri themelet  Arsimit Kombëtar !…

Përkrahu fuqishëm  Kongresin e Elbasanit ,

Më datë  2 Shtator të  1909 –shit !

 

N’ qeverinë e parë , pas Shpalljes s’ Pavarësisë ,

Më 28 Nëntor 1912 , mbi troje t’ Shqipërisë –

Ismail Qemal Vlora e  thirr  n’ qeveri t’ vet ,

Me qëllim që  t’ jetë sa më i fortë si shtet !

 

Në atë qeveri ,që  nuk i gjendej shoqja –

Seç kishte punuar Hafiz Ali Korça !

Te Shahin Bej Dino , që ishte i parë –

N’ ministri t’ arsimit  punoi  si këshilltarë !

 

N’ vitin 1916 , ai Hafiz Aliu ,

U emërua Drejtor , që Arsimit i priu –

Për  Durrës , Elbasan , Dibër e Tiranë ,

Mat , Pogradec , Shqipëri t’ Mesme n’ çdo anë !

 

Por , Hafiz Aliu , besimtarë i Korçës ,

Në Këshillin e  Lartë të Sheriatit t’ Shkodrës –

Ka qenë Kryemifti për fenë myslimane ,

Që i  kishin lakmi banorët e kësaj ane !

 

N’ Shkodër u emërua edhe si  anëtarë

I  Komisionit  Gjuhësorë  Letrarë –

Ku  me te vepronin edhe At Gjergj Fishta ,

Të lidhur mes veti të gjithë gisht për gishta !

 

Luigj Gurakuqi e Salih Nivica ,

Mati Logoreci , bashkërisht pa spica !…

Vepruan me përkushtim , n’ fushën e gjuhësisë ,

Vetëm për të mirën e  gjithë Shqipërisë !

 

Në vitet 1918 – 1924 ,

Hafiz Ali Korça  ishte zgjedhë  me hatër –

Kryetar i Këshillit të Lartë të Sheriatit ,

Vetëm për drejtësi t’i  shërbejë vatanit !

 

Në vitin 1925 ,

Hafiz Aliu botoi veprën  për t’ pa besë :

“Bolshevizma çkatrrim i njerëzimit “-

Bolshevikët e  burgosën , iu shtrua internimit !…

 

Hafiz Ali Korça ,  në disa lami –

Ka kontribuar shumë për nënën  Shqipëri !

Shquhet veprimtaria  në publicistikë ,

Gjuhësi , letërsi dhe islamistikë !…

 

Përveç këtyre veprave që i ka botua

Dhe në gjuhën shqipe që i ka shkrua ;

Hafiz Ali Korça ka shkrua e  botua –

Edhe n’ gjuhët tjera , që shumë ka punua !

 

Edhe n’ gjuhët tjera , ai nuk ka pushua –

Punime  e studime t’ gjitha i ka botua :

Turqisht , arabisht , persisht , nuk pushonte fare ,

Për ndërkombëtarizimin e çështjes shqiptare !

 

Ishte i paepur , luftëtar për liri –

Kur kishte shqiptarë , por s’ kishte Shqipëri !

Qe  poet , përkthyes , shkrimtar  e  letrar,

Mësues , hartues , profesor , pedagog ,  atdhetar ! …

 

Më 31 Dhjetor 1956 ,

Ndërroi jetë në Kavajë , që shumë e ka dashtë !

Hafiz Ali Korça , ndërroi jetë në mjerim –

Veprat e tij  rrojnë  n’ frymëzim e gjallërim !

 

Gjilan, më 29. 09. 2018.       Demir KRASNIQI