Ftesat e Speciales, pasojat dhe iluzionet!

Shkruan: Florim Zeqa                     23.10.2019

Ftesat e Speciales, pasojat dhe iluzionet!

Që nga koha e paralajmërimit të fillimit të punës së Gjykatës Speciale për gjykimin e krimeve të luftës në Kosovë, janë hapur dilema të shumta!

Përpos emërtimit të paqartë të kësaj gjykate janë hapur edhe shumë dilema; si do të duket Kosova në fund të këtij tribunali, kush do të jenë të dënuarit dhe kush përfituesit, përderisa viktimat e luftës (pasluftës) na janë të njohura të gjithëve.

Shtrohet pyetja, pse nuk u formua ky tribunal “special” për dënimin e shkaktarëve të pesë luftërave shkatërrimtare në ballkan (Serbisë),…por për gjykimin e një lufte çlirimtare, për mbrojtësit e pragut të shtëpisë, nderit dhe dinjitetit njerëzorë kombëtar!

Drejtësia ndërkombëtare u dëshmua pjesërisht e suksesshme edhe më Tribunalin e parë të Hagës,…ku as për së afërmi nuk u përmbushën pritjet dhe parashikimet e viktimave të pesë luftërave në ish Jugosllavi.

Vrasësit dhe gjelatët e qindramijëra viktimavae u dënuan në mënyrë simbolike, sa të tjerë u shpërblyen si të pafajshëm përderisa shumica e kriminelëve të vërtetë të luftës u lanë të qetë nga drejtësia ndërkombëtare!

Në tribunalin e Hagës u provuan të dënohen edhe pjestar të luftës çlirimtare në Kosovë,…u dënuan për aq sa patën fakte dhe argumente,…dhe tani ç’arsye ka të njëjtit të dalin prap para një gjykate tjetër për të njëjtat akuza?!

Mirëpo, kur bëhet fjalë për Gjykatën Speciale, flitet për një listë më të gjërë të pjestarëve të UÇK-së, siq thuhet të përfshirë në krimet e luftës!

Atëherë vetëvetiu shtrohet pyetja, pse në këtë listë të gjërë nuk janë edhe emrat e kriminelëve serbë që kryen krime dhe masakra anë e kënd Kosovës?

 

Gjykata Speciale i produkt i dështimit të politikës kosovare

Që 20 vite nga përfundimi i luftës e deri në ditët e sotme, asnjë padi nga institucionet e Kosovës nuk ka shkuar në gjykatën e Hagës apo në institucionet tjera ndërkombëtare!

Asnjë institucion kompetent në Kosovë nuk ka ngritur padi për krimet e shtetit serb! Ku ishte Akademia e Shkencave, ku ishin partitë politike, ku ishte shoqëria civile?!

Të vetmit që ngritën zërin, ishin dhe janë familjarët e viktimave, familjarët e të zhdukurëve që askush nuk dëshiron (nga institucionet vendore e ndërkombëtare) të dëgjojë zërin e tyre.

Akuzat individuale të shqiptaëve prodhuan vetëm dënimin simbolik të një grushti të vogël kriminelësh serb nëpër gjykatatat serbe dhe vetëm kaq!

Përderisa  padia institucionale e shtetit serb ndaj “krimeve” të supozuara individuale e prodhojë këtë gjykatë, të ashtuquajtur Gjykatë Speciale për dënimin e krimeve të supozuara të UÇK-së”!

Për më tyepër se kaq, Gjykata Speciale erdhi edhe si produkt i dështimit të politikës dhe shoqërisë kosovare në përgjithësi në ngritjen e aktakuzave kundër shtetit serb për vrasjet gjenocidiale dhe spastrimin etnik të shqiptarëve.

Droja është, që përmes kësaj gjykate, përveq lëndimit të imazhit të luftës çlirimtare, Serbia do të tentojë t’i ngrisë shqiptarët kundër njëri-tjetrit!

Serbia përmes sindromit përqarës mëton ta luajë edhe një herë shfaqjen “teatrale” në koloseumin e quajtur Kosovë, ku dikush do ta merrë rolin e “tradhtarit” e tjetri të “patriotit”, për të nxehur gjakrat e shqiptarëve të lodhur nga varfëria dhe denigrimi social, ku sëcili do të luftonte kundër sëcilit!

 

Ndarjet rreth Gjykatës Speciale

Gjykata e njëashme Speciale, tek qytetarët e vendit tonë, përveçse ndjenja të veçanta, ka shkaktuar edhe reagime të shumta pro dhe kundër, shpresa dhe iluzione deri në ekzaltim!

Me vetë faktin e ndarjes së popullatës në dysh rreth kësaj çështje, projektuesit e kësaj gjykate vetëm sa kanë filluar t’i shijojnë rezultatet e para.

Ndarjet dhe përçarjet e popullatës shqiptare me fillimin e punës së kësaj gjykate do të thellohen nga dita në ditë; kërcënimet dhe shantazhet ndaj dëshmitarëve deri në eliminimin fizik të tyre do ta krijojnë një situatë pasigurie totale dhe tepër tensionuese brenda popullatës shqiptare,…së paku edhe për një dekadë më askush në Kosovë nuk do të flasë për zhvillim ekonomik dhe mirëqenie qytetare, por vetëm për shpëtimin e “lëkurës” nga valët përcëlluese të ciklonit të Gjykatës Speciale.

 

Pasojat e Speciales

Kostoja e lartë e Gjykatës Speciale (mbi 400 milionë euro) do ta rëndojë në masë të madhe buxhetin e varfër të Kosovës. Kur kësaj kostoje i shtohen edhe shpenzimet shtesë për mbrojtjen e të akuzuarve nga taksapaguesit e varfër kosovarë, atëherë vetëm aspekti financiar i saj do të jetë më tepër se shkatërrimtar për “Arkën” e shtetit të Kosovës.

Efektet politike të Speciales po ashtu do të jenë me pasoja afatëgjata për të ardhmen e vendit,…të cilat do ta rehabilitojnë pushtuesin tonë verior-Serbinë, sponsorizuesin  kryesor të kësaj gjykate.

Qëllimi kryesor i sponsosrizuesit kryesor të Gjykatës Speciale (Serbisë) është i dyfishtë; në njërën anë, Serbia dëshiron që të nivelizojë krimet e supozuara individuale të ndonjë pjesëtari të UÇK-së me gjenocidin shtetëror serb, ndërsa në anën tjetër që ta bllokojë Kosovën në ecjen e saj drejt integrimeve evropiane.

Kjo nuk është e tëra, milionat e disa prej pushtetarëve aktualë, të përfolur si të akuzuar të mundshëm nga Gjykata Speciale nuk do të përfundojnë në arkën e shtetit të Kosovës, por në llogaritë e avokatëve, prokurorëve dhe gjykatësve  perëndimorë.

Ashtu sikurse UNMIK-ut dhe EULEX-it, edhe “grepit” të Speciales do t’i shpëtojnë “peshqit e mëdhenjë”, ngase e kanë fuqinë mbrojtëse-milionat si mburojë para akuzave!

Në “grepin special” të ndërkombëtarëve mund të bie vetëm ndonjëri që nuk e ka fuqinë mbrojtëse (milionat) dhe mbështetjen e pushtetarëve.

Ashtu sikurse EULEX-i që kishte prodhuar personazhe mediatike, edhe Specialja do të nxjerrë në sipërfaqe margaritar të rinjë në cilësinë e dëshmitarëve.

Specialja në vazhdimësi do të prodhojë “margaritarë” të rinj, figura të reja që do të mbulojnë ballinat dhe faqet e shtypit të shkruar, ballinat e medieve  elektronike, ku këta “margaritarë”do të bëhen objekt i të gjitha kronikave televizive në vend dhe atyre ndërkombëtare.

Nga odiseada e Gjykatës Speciale, emrat e avokatëve, prokurorëve dhe gjykatësve ndërkombëtar do të arrijnë të bëhen të njohur për mbarë opinionin vendor, madje edhe për të porsalindurit, që do të rriten duke dëgjuar të flasin prindërit dhe gjyshërit e tyre për gjykimet dhe vendimet e këtij tribunali ndërkombëtar.

 

Iluzionistët e Speciales

Iluzionistët mendojnë se Gjykata Speciale do të përfundojë shpejt punën e saj dhe se do ta pastrojë skenën politike kosovare me gjykimin e “peshqve të mëdhenj”, premtim ky i parealizuar i EULEX-it!

Mirëpo iluzionist të mëdhenjë dhe të papërmirësueshëm janë ata që mendojnë se Gjykata Speciale do të merret me vrasjet politike të luftës dhe pas luftës në Kosovë, gjegjësisht zbulimin, arrestimin dhe dënimin e autorëve të qindra vrasjeve politike.

 

Ofensiva e ftesave për intervistim nga Specialja

Ofensiva e madhe e Gjykata Speciale me ftesat e njëpasnjëshme për intervistim, të përfaqësuesve të rangut të lartë eprorëve të komandimit në strukturat e UÇK-së  dhe zyrtarëve politik në këto vite të pas luftës, përveç se do të ketë ndikim të shumë të madh në skenën politike kosovare, mund të ketë ndikim në marrëveshjen finale Kosovë-Serbi.

Intensifikimi i punës së Gjykatës Speciale mund të jetë me pasoja serioze për një pjesë të politikës kosovare, madje edhe për procesin e bisedimeve me Serbinë, pasi këto ftesa të ditëve të fundit konsiderohen si një paralajmërim serioz të zhvillimeve akoma më dramatike, që mundë të jetë zyrtarizimi i aktakuzave dhe fillimi p arrestimit të figurave kyçe të ish komandantëve dhe përfaqësuesve politik që gjenden në listën e të dyshuarve të Speciales.

Përballja e figurave kyçe me Gjykatën Speciale, më shumë sesa skenës politike, duhet t’i shërbejë luftës së drejtë çlirimtare të popullit të Kosovës. Mbrojtja e luftës së pastër çlirimtare është interes më madhorë sesa çdo interes personal apo grupor. Pa asnjë mëdyshje, luftëtarët e vërtetë dhe komandantët e përgjegjshëm, sikurse në luftë në përballje me armikun shekullor, edhe në përballje me Gjykatën e njëanshme ndërkombëtare do dinë ta mbrojnë pastërtinë e luftës çlirimtare dhe integritetin personal të tyre.