FESTAT E MAJIT NË VENDLINDJEN TIME

FESTAT E MAJIT NË VENDLINDJEN TIME 

– Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

 

Kur kujtoj festat e Majit –

Vështirë e kam t’i  shpëtoj vajit !

Kujtoj festat në  vendlindjen time –

Ku më lidhin shumë kujtime !

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar !

Festa e punëtorisë !

Gëzuar ! Gëzuar !

Festa e shenjtërisë !

 

  1. Nata e 1 Majit

 

N’ orë të mbrëmjes , më 30 Prill –

Festa e Majit fillon në pyll !

30 Prilli  është “Nata e zjarreve” –

Ndizet dritë kodrave , maleve !…

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar …etj.

 

Në këtë natë n’ fshatrat malore –

Kudo ndizeshin zjarre prore !

Fshat e lagje bënin garë –

Kush ma t’ madh do të ndezë zjarr ?!

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar …etj.

 

  1. Dita e 1 Majit

 

Për 1 Maj , herët n’ mëngjes –

Me gëzim t’ madh  dalshim n’ Tugjec !

Këtë ditë e pritshim me shumë gëzim –

Se n’ Tugjec kishim festim !

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar …etj.

 

1 Maji , n’ Tugjec  kremtohej  prore –

Festa Ndërkombëtare e Punëtorëve !

T’ gjitha fshatrat e Gollakut –

N’ Tugjec vinin prej merakut !

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar …etj.

 

 

Nga çdo anë ushtonin kodrat ,

Krisnin pushkët , binin lodrat …

Binin fyejt  dhe kavallet ,

Jehonin këngët , hidheshin vallet !…

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar …etj.

 

Në Tugjec , n’ rrafsh kodrinore –

Ishte shkolla e plotë  fillore !

Shfaqeshin programe kulturore ,

Recitime , këngë e valle popullore !…

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar …etj.

 

T’ gjithë fshatarët nga këto male –

Luanin lojëra tradicionale !

Bënin gara me gurapesh

Edhe  n’ mundje  si është zakon  prej  nesh!…

Refreni :

Gëzuar ! Gëzuar …etj.

 

  1. Nata e Shën Gjergjit

 

Më 5 Maj , për net  t’ Shën Gjergjave –

T’ gjithë ia mësynin për mbledhje t’ lerthave !

 

Vjet për vjet për netët e  Shën Gjergjave –

Mbarë Gollaku shkonte për mbledhjen e lerthave !

Lerthat  ishin bimë autoktone  natyrore –

Që për ditë t’ Shën Gjergjit me to qiteshin lakrorët !

 

Shumica e fshatarëve  t’ malësisë së Gollakut –

Ia mësynin lerthave vetëm prej merakut !

Në mes Hajkobillës edhe Gllogovicës –

T’ gjithë ia mësynin lumit  të  Kallogjericës !

 

Vendtubimi ishte  te Hani i Sherifit –

Atje  n’ bazë t’ traditave i rrinin  teklifit !

Në atë  vendtubim , n’ atë luginë  me male –

Luheshin shumë  lojëra tradicionale !

 

Në mes të  shumë lojërave , traditë në  mes  nesh –

Atje bënin gara n’ gjuajtje  gurapesh !

Këndonin këngë t’ bukura malësore , burimore ,

Me fyej , bishtnica e kavalle , hidhnin valle popullore !…

 

  1. Dita e Shën Gjergjit

 

Më 6 Maj , festohej Dita e Shën Gjergjit –

Me gëzim t’ madh e pritnim këtë festë të qejfit !

 

Herët që n’ agim , pa zbardhë mirë dita –

Nëna na zgjonte prej gjumit duke na stërpikë me hithra !

 

Me ujë hithrash na stërpikte vetëm se prej qejfi –

Me dëshirë që gjatë tërë vitit të na punojë shëndeti !

 

Sapo ne prej gjumit që të gjithë u zgjonim –

Rreth e rreth me rrema shelgjesh – shtëpinë e hijeshonim !

 

Me dëshirë që shtëpia të kishte gjelbërim –

Kurse ne të  gjithë familja ta kalojmë verën me gëzim !

 

Pas  ngrënies  së  drekës  tradicionale –

Për festë të Shën Gjergjit , dalshim n’ kodra e n’ male !

 

Atje i luanim lojërat që i kishim traditë –

Që me to ndër festa , gjithmonë ishim rritë !

 

Për Ditë të Shën Gjergjit , bënim gara n’ mundje –

Duke e lutur Zotin , që t’ mos kemi sëmundje !

 

Po atë ditë bënim gara në përlarje –

Duke e lutur Zotin , t’ mos kemi përçarje !

 

Po atë ditë bënim gara në kërcim –

Duke e lutur Zotin , t’ mos kemi hidhërim !

 

Luanim lojëra t’ ndryshme dhe bënim hajgare –

Shumica prej  nesh  luanim  dhe me pare !

 

Me mahi të ndryshme u shkrinim prej gazi –

Me para të hekurta luhej :“Turra” edhe  “Jazi” !

 

Me para të hekurta luanim  lojë me garë –

Lypshin : “Turrë” e “Jaz”,  tu i sjellë n’ plisa t’ bardhë !

 

 

 

  1. Dita e Shën Markut

 

Më 8 Maj festohej Dita e Shën Markut –

Në Tugjec dhe n’ gjitha fshatrat e Gollakut !

 

Dreka e  Shën Markut , kishte  shije  t’ ëmbël –

Nëna shtronte sofrën plot  përshesh  me  tambël !

 

Për festë të  Shën Markut , kishte  një adet  –

T’ gjithë e lutshim Zotin , t’ ketë më shumë  bylmet !

 

Gjilan, më 08.05.2020 v.      Demir KRASNIQI