Elegji për profesorin e njohur ulqinak – Gjon Margjoni

Elegji për profesorin e njohur ulqinak – Gjon Margjoni

Teksti , muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi

 

Një bylbyl i rritur n’ Malësi në Gollak –

Po këndon elegji profesorit ulqinak !

Me nderime t’ mëdha po i këndon profesorit –

Bashkëkombës  i njohur me emrin  Gjon Margjoni !

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit –

Iu shprehin ngushëllime familjeve t’ Ulqinit !

Stinë pas stine viti dhe shekulli ndërrohet –

Profesori Gjon Margjoni kurrë nuk do t’ harrohet !

 

Ishte profesor i filozofisë ,

Profesor i logjikës dhe psikologjisë !

Ishte ligjërues i gjuhës gjermane –

Nuk i gjendej shoqi askund kësaj ane !

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit …etj.

 

Gjon Margjoni lindi më 3 Mars 1935 ,

N’ fshatin Katërkollë –  mikpritës me besë !

Gjon Margjoni është  lindur  n’ familjen bujare –

Rritë e edukuar  n’ tradita shqiptare !…

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit …etj.

 

Ai , shkollën fillore e përfundoi në Salçë –

Me suksese shembullore prindërit i ka kënaqë !

N’ Universitet t’ Zagrebit – studiues i  filozofisë

Dhe i gjuhës  gjermane n’ Mynih të Gjermanisë !

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit …etj.

 

Me ditar në dorë , me titull profesor –

Fillimisht punoi në qytetin Kotorr !

N’ vitin 1975 –

U kthye në Ulqin , plot dije  e shpresë !

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit …etj.

 

Me plot  zell  punonte në Shkollën Fillore

Dhe kurrë nuk e lëshonte ditarin prej dore !

Në  shkollë  të Ulqinit , për nxënës të kësaj ane  –

Aty ligjëronte atë gjuhën gjermane !

 

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit …etj.

 

Profesori Gjon Margjoni , pas punës  shkollare –

Ka ndërruar  jetë në moshën 83 vjeçare !

Pas vetes la tre fëmijë që trashëgojnë shtëpinë –

Djalë : Borisin,  vajzat : Brunën dhe Marinën !

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit …etj.

 

Nëntë nipër dhe mbesa i la trashëgimtarë

Dhe me mijëra nxënës që sot janë krenarë !

Puna e tij u shkrua nëpër shumë ditarë –

Që e trasoi  rrugën  për shumë atdhetarë !…

Refreni :

Llapi e Gollaku , rrafshi i Dukagjinit …etj.

 

Gjilan, më 24.11.2018.        

Demir Krasniqi