ELEGJI PËR KRYETARIN E DIBRËS – RUZHDI LATA

ELEGJI PËR KRYETARIN E DIBRËS –  RUZHDI LATA

 

Një bylbyl i rritur n’ rrethin e Gjilanit –

Një elegji t’ ngritur , po ia këndon dibranit !

Me fjalët ma t’ bukura të nxjerra prej librës –

Ia këndon Ruzhdi Latës – kryetarit t’ Dibrës !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime –

Familjes , dibranëve , iu shprehim ngushëllime !

Bëhuni  gajretxhi , me zemra  t’ fortë si gurë –

Se kryetari Ruzhdi Lata , nuk do të vdes kurrë !

Krenohet Korabi, Drini edhe Dibra –

Emri i Ruzhdi Latës , ka hy në shumë libra !

Der’ sa globi i Tokës nga Dielli t’ rrezohet –

Emri i Ruzhdi Latës , kurrë nuk do t’ harrohet !

 

Më 24 Nëntor , Dymijë e tetëmbëdhjetë –

Pas një sëmundje t’ rëndë , sot ka ndërruar jetë !

Kryetari i komunës së Dibrës – Ruzhdi Lata –

La me lot në sy  shumë familje të  ngrata !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Vuante nga një sëmundje e rëndë në zemër –

Prandaj vdekjen e tij , Zoti e ka bë  emër !

Çdo njeri n’ këtë botë , vdekjen do ta presin –

Por veprat e tyre , kurrë  nuk do të vdesin !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Më datën 6 Maj 1953 –

Ruzhdi Lata n’ Dibër , prindërve u kishte le !

Arsimin e donte me shpirt e me bindje –

Shkollën fillore e kreu , aty në vendlindje !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Për shkollim të mesëm , ia mësyu për Prishtinë –

Kreu shkollën e mesme Medresenë “Alaudin” !

Pas  shkollës së mesme , i vazhdoi studimet –

N’ fakultet  filologjik – n’ Universitet  t’ Prishtinës !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

Shkallën e tretë  e kreu n’ Universitet t’ Prishtinës –

Mori titull  Magjistër i shkencave t’ filologjisë !

Prej vitit 1980  n’ Bashkësinë Islame ka punuar –

N’ Universitet  t’ Prishtinës , n’ të njëjtën kohë ka ligjëruar !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

N’ katedër  t’ Orientalistikës , ai vazhdoi me punë –

Deri n’ vitin 1991 , kur serbët e larguan me dhunë !

Nga puna e  larguan me dhunë  nga fakulteti –

Vetëm që shqiptarët mos t’ shpëtojnë nga kiameti !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Punën në Prishtinë e vazhdoi edhe dy vjet –

Në shtëpi private , ku mbante mësim ai  fakultet !

Pas vitit 1993 , punën e vazhdoi –

Përsëri paralelisht , dy vite  punoi !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Në Bashkësinë Islame , në Maqedoni –

Punoi me njerëz  t’ vjetër , po edhe të ri !

N’ Fakultet t’ Shkencave Islame , pa asnjë ndërpresë –

Punoi n’ Shkup deri në  vitin 1995 !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Prej  vitit 1995 , deri n’ vitin 2009 –

Punoi veç  n’ Bashkësinë Islame , mësime duke dhanë !

Prej  vitit 2009 gjer n’ vitin 2013 –

Punoi në Bashkësinë Islame , ligjërues i vërtetë !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Ligjërues n’ katedrën e Orientalistikës ,

N’ Universitet  Shtetëror t’ Tetovës – njohës i  politikës  !

Përvojë n’ fakultet  dhe  shfrytëzues i librës –

N’ vitin 2013 , u zgjodh kryetar i Komunës së Dibrës !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Është marrë me përkthime dhe  nga arabishtja ,

Vepra e dhjetë e Sahihil – Buhariut , përkthyer nga turqishtja !…

Romani i Sami Frashërit: “Dashuria e Talatit me Fitneten” –

I udhëzonte t’ rinjtë , si ta shfrytëzojnë jetën !

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Publikimi i disa artikujve në katër vazhdime –

Tek lexuesit kishte zgjuar shumë interesime !

Kishte shkrua bukur për Haxhi Vehbi Dibrën,

Për Haki Sharofin  dhe  për  Fuat Dibrën !…

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Kishte shkrua shumë për figura tjera –

Që nuk i merr pluhuri , që nuk i merr era !…

Kush n’ këtë botë të gjallëve sa ma shumë lexon –

Diturinë dhe mendjen shumë e pasuron  !…

Refreni :

Këtë këngë Ruzhdi Latës , ia këndoj për kujtime …etj.

 

Gjilan, më 24.11.2018.         Demir KRASNIQI