Eksodi në Tërnoc të madh

Eksodi në Tërnoc të madh    

  • Teksti , muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –

 

23 Prilli i vitit 1999 –

Për fshatin Tërnoc të madh ishte shumë i rëndë !

Kanë kaluar më shumë se sa dy dekada ,

Por , kujtimet i mbajmë t’ freskëta për ato ditë të rënda !

 

Edhe për popullin e Tërnocit të madh me rrethinë ,

Që i tmerroi mbarë popullatën n’ Preshevë e Luginë !

Forcat  ushtarake serbe dhunshëm i urdhëruan  –

T’i braktisin shtëpitë e tyre ku  gjithmonë  jetuan !

 

Edhe tani n’ ditë t’ vështira ne që po jetojmë –

Ato ngjarje aq të hidhura nuk mund t’i  harrojmë !

Sa të hidhura , aq krenare për tërnocasit prore –

Që arritën që t’i mbrojnë vatrat  stërgjyshore !

 

Më 23 Prill të vitit 1999 –

Në fshatin  Tërnoc të madh  ndodhi ngjarje e rëndë !

Ndodhi ngjarje e rëndë dhe ngjarje e tmerrshme –

Këtë fshat e kishin bastisur forcat ushtarake serbe !

 

Duke i detyruar dhunshëm  mbi 6000 banorë ,

Të fshatit Tërnoc i madh që ishin  vendorë !

Por , edhe t’ zhvendosurit , apo refugjatë me zor –

T’ ardhur nga zonat e luftës që zhvillohej  në Kosovë !

 

Dhe i kishin detyruar që t’i lëshonin  shtëpitë e tyre –

Ikën përpjetë  duke qarë me lot për fytyre !

Dhe të dislokohen në  kodrën përmbi fshat –

Atje t’ përqendrohen  deri n’ tjetrin fat !

 

Pleqtë , të sëmurë , burra , gra , të rinj , fëmijë –

I kishin mbajtur në të ftohët  për disa orë në shi  !

Për ta bastisur fshatin , kinse për  gjetjen e armëve ,

Duke pritur urdhrin nga lartë –  çfarë  t’ bëhet  me ta  çare ?!

 

Ky  skenar i tyre  ishte shumë i dyshimtë –

Për eksod të tmerrshëm dhe të pakuptimtë !

Ishte tmerr , trishtim mbi popullatën shqiptare –

Nga forcat e  ushtrisë  serbe  dhe  paramilitare !…

 

Kjo ishte një ditë trishtimi për fshatarët e Tërnocit

Dhe  ndaj njerëzve  të zhvendosur nga Kosova  prej zorit !

Po ashtu kjo ngjarje  ishte një skenarë i të  gjithë trevës –

Se çfarë kishte zier pushteti serbë  për Luginën e Prshevës ?!

 

Nga Lugina e Preshevës dhe nga fshatrat e malësisë –

Kishte  largim t’ madh  banorësh në drejtim t’ Maqedonisë !

Gjysma e tyre  kishin mbetur duke qarë me lot për fytyre –

Jetonin me ankth në mendime  për të nesërmen e tyre !

 

Këtij ankthi  ia kishte shtuar edhe më shumë një kurth i vjetër –

Dita e 24 Prillit , ushtria serbe  me skenar  tjetër !

Dërgimi i  ftesave ushtarake ndaj të rinjve shqiptarë –

Për mobilizim  ushtarak në shërbim për t’i  marrë !

 

Ky ishte një provokim i  kurdisur prej  pushteti ,

Kurse ankthi ishte shtuar  prej kësaj krize dhe kiameti !

Tërnocasit duhet t’i  kujtojnë këto dy data historike ,

Të vuajtjes së tyre , kur jeta ishte n’ gjendje kritike !

 

Institucionet e Bujanocit , Preshevës dhe të  Medvegjës –

Duhet t’i  shënojnë këto data n’ kalendarin  e  ndërgjegjes !

E kaluara s’guxon t’ harrohet , nëpër shekuj e stinë të ardhshme –

Po u harruan këto vuajtje –  ripërtëritja  është e pashmangshme !

 

Gjilan, më 23.04.2020 v.      Demir KRASNIQI