DITA NDËRKOMBËTARE E GËNJESHTRAVE

DITA NDËRKOMBËTARE  E GËNJESHTRAVE  

 

Anë e mbanë vendeve t’ Evropës ,

Në Shqipëri dhe mbarë Kosovës ,

N’ ag të dritës sapo t’ lindë Dielli –

Me gëzim pritet 1 Prilli !

 

Në mbarë botën e përtej detrave –

1 Prilli  është  Dita e Gënjeshtrave !

Për nderë t’ fëmijëve , grave , plakave –

1 Prilli  është  Dita e  Shakave !

 

Kjo  shaka që mezi pritet –

Për çdo vit  na  përsëritet !

Ka nisë nga romakët e lashtë –

Brez pas brezi e kem dashtë !

 

Romakët  bënin  festë luksoze –

Me tradita serioze !

Kishte karakter festues –

Për nderë të perëndeshës Venus !

 

Më 1530 ,

N’ Augsburg flitet për një t’ vërtetë ;

Me vendim parlamentar –

Unifikohej gjithë sistemi monetar !

 

N’ parlament t’ Augsburgut , për hir t’ vërtetës –

1 Prilli u caktua Dita e Monedhës !

Pak  para kësaj dite këtë vendim e shtyrën –

Shumë persona  i humbën t’ gjithë paratë e tyre !

 

Kështu shumë persona pa para që mbetën –

Për këtë t’ gjithë u tallën edhe u përqeshën !

Shakaja e 1 Prillit , që besohej n’ katër anët –

Vjen nga mbreti francez , ai Karli i Nëntë !

 

Më 1564 , kalendarin gregorian e reformoi –

N’ datën 1 Janar – festën e Vitit të Ri e kaloi ;

Që deri atëherë , më 1 Prill ishte festua ,

Por, shumë deri atëherë nuk e kishin kuptua !

 

Prej atyre që e dinin këtë ndërrim në shoqëri –

Më 1 Prill uroheshin për Vitin e Ri !

Që në fakt uronin  atë vitin të vjetrin ,

Por , që  bënin shaka me njëri – tjetrin !

N’ kohëra t ‘hershme shakatë ndryshe përpiloheshin –

Por , ata që gënjeheshin kurrë nuk hidhëroheshin !

Kështu , ai që gënjehej n’ udhëtim t’ gjatë do t’ shkonte –

Për të marrë diçka që nuk ekzistonte !

 

Në shekullin e 17-të dhe të 18-të,

Kishte rregulla t’ qarta t’ shoqërisë së vërtetë ;

Mbi të cilat ishin t’ bazuara shakatë –

Por , jo të rrezikshme për t’ krijuar shamatë !

 

I  rrituri  mund t’ bënte shaka me fëmijë  t’ mitur ,

Por , një fëmijë s’ mund t’ bënte shaka me të rritur !

Ditën e gënjeshtrave  t’ këndshme dhe komike –

E kanë bërë gjithmonë mediat publike !

 

Për  1 Prill 1957 –

Rrjeti “BBC” , gënjeshtër kish përshtatë !

N’ katër anët e botës u publikua  rrena –

Fshatarët zviceranë korrin makarona  nga pema  !

 

Prej gjithë vendeve t’ botës ata që dallojnë ,

Sot e kësaj dite –  1 Prillin e  festojnë ,

Ditën e shakave ,  gënjeshtrave të famshme –

Francezët shënojnë në mënyrën më të këndshme !

 

Gjilan, më 22. 03. 2017 .      Demir KRASNIQI