DËSHMORI I KOMBIT IBRAHIM URUQI

DËSHMORI I KOMBIT IBRAHIM URUQI

            Teksti dhe muzika : Demir Krasniqi

 

Kujtojmë Njëzet e një Prillin ,

Njëmijë e Nëntëqind e Nëntëdhjetë e Nëntë –

Retë e zeza e mbuluan Diellin ,

Pa djalë t’ vet e lanë një nënë !

           

Ra dëshmor Ibrahim Uruqi –

Shëmbëlltyrë e trimërisë !

Gjaku i tij , tokën e skuqi –

Ra n’ altarin e Lirisë !

 

Ibrahim Uruqi –  “Hushi” ,

Kurrë armikut nuk iu gjunjëzua !

Lufta e mundi kurrë s’i huqi –

Gjithmonë n’ luftë ka triumfua !

 

Duke  luftua me pushkë në dorë ,

Kundër bandave të Serbisë –

U flijua si dëshmorë ,

Në altarin e Lirisë !

           

Për të mos u shuar kurrë –

Ra n’ altarin e Lirisë  !

Kështu “Hushi “, vdiq si burrë –

Trim mbi trimat e malësisë !

           

Gjaku i Ibrahim Uruqit –

Ra dëshmorë biri i nënë – lokes !

Aty ku sulmonin ujqit –

Sot është dritë e lirisë së Kosovës !

           

Nuk  kurseu  jetën e tij –

Për t’ mirë t’ popullit të  Kosovës !

Vendi i tij të  ketë liri –

Si të gjithë popujt e botës !

           

Ibrahim Uruqi – “Hushi” ,

Ky kolos  i Lirisë –

S’ iu gjunjëzua , as nuk huqi ,

Para  forcave  të Serbisë !

           

Ai , tërë jetën e vet luftoi

Dhe punoi si shembullor !

Gjithë mendoi si ta shkatërroi –

Armikun tonë shekullor ?!

 

“Hushi” me trimëri të mbarë ,

Asnjëherë nuk lejoi –

Që Serbia t’ shfarosë  shqiptarë ,

Por , si trim gjithmonë  luftoi !

           

Duke rënë në  luftë të tmerrit –

N’ mbrojtje t’ popullit , vatrës , sofrës !…

Gjaku i tij , sot n’ fushë të nderit –

Lule e Lirisë së Kosovës !

           

Dëshmori  Ibrahim Uruqi ,

Qysh nga koha kur ishte i ri –

Me parulla çdo cep e mbushi ,

Për të mirën e popullit të tij !

           

Në çdo cep  parullë  ka shkrua ,

Ku do  i jepej mundësia –

Gjendjen tonë për ta  kuptua ,

Anë e mbanë mbarë popullsia !

           

Njerëz t’ qytetit e t’ katundit ,

Paralajmëroi se  do t’ luftojmë ,

Deri  në frymën  e  fundit –

Që Kosovën ta çlirojmë !

 

Për veprën e Ibrahim Uruqit ,

Plot me nderë e krenari –

Flasin bashkëluftëtarët e “Hushit”

Dhe kujtojnë luftën e tij !:

 

“Për mua , Ibrahim Uruqi –

Është një luftëtar i rrallë !

Ai dallohej nga  gjithë truqi –

Kishte ideal të gjallë !

 

Kishte  ideal t’ forcuar –

Për popullin mbarë shqiptarë !

Ideal për të luftuar –

Trim , tribun  dhe luftëtar !…

 

Asnjëherë pengesë  nuk kishte –

Mbërrinte sukses pas  suksesit !

S’ kurseu  jetën n’ luftë kur  ishte –

Në Betejën e Marecit !

 

Ibrahim Uruqi , trim dhe burrë –

I shkoi zëri  n’ Bjeshkë t’ Rugovës !

Ra për të  mos  vdekur  kurrë –

Gjaku i tij –  Liria e Kosovës “!

 

Tërë Familja me gjithë fëmijë

Edhe  mbarë  populli Shqiptarë –

Për veprën kolosale të tij ,

Do  t’ jenë t’ lumtur  dhe  krenarë !

 

Emri i tij , rreze lirie –

Për shumë breza  të  Kosovës !

Vepra e tij , akt  krenarie –

Udhërrëfyese  drejt  Evropës !…

 

Sot , nderojmë  Ibrahim Uruqin –

Është Familje  e lumtur  krenare !

Me bashkëshortin e baba “Hushin” –

Trashëgimi  përparimtare !

 

Sot , emrin e kolosit të lirisë –

E mbajnë rrugë  e mbajnë shkolla !

Me Ibrahim Uruqin , dëshmor  të  krenarisë –

Republikë sot është  Kosova !

 

I qoftë i lehtë dheu  i Kosovës –

Trimit t’ paepur t’ kombit shqiptarë !

Vizionarit dhe kolosit –

Ibrahim Uruqit –  “Hushit” faqebardhë !

 

Gjilan, më 21 Prill 2019 .    Demir KRASNIQI