Demir Hisari

Demir Hisari

            – Teksti, muzika dhe interpretimi : Demir Krasniqi –  

Me fjalë t’ zgjedhura prej visarit –

Po i këndoj  Demir Hisarit !

Fshat i bukur në këtë trevë –

Dikur njihej Murgashevë !

            Refreni :

O Demir , Demir Hisari –

Je ma i bukuri fshat shqiptari !

Rritu , rritu sa ma parë –

Kthehu n’ vend ku ke pas t’ parë !

 

Murgasheva trevë malore ,

Fill pas  Luftës së Dytë Botërore ,

N’ vitin 1946 –

Demir Hisar emrin e ka dashtë !

 

Të njëjtin emër e pagëzuar –

Mori komuna e sapoformuar !

Territori me këtë rregullim –

Komunë  u bë n’ këtë vendbanim !

 

Murgasheva –  trevë malore ,

Para Luftës së Dytë Botërore –

Ishte fshat mikpritës , bujarë ,

I banuar veç me shqiptarë !

 

Mirëpo , shqiptarët pas lufte –

E humbën shumicën absolute !

Gjatë dekadave politike –

U ndryshua struktura etnike !

 

Sipas të dhënave që janë me besë ,

Deri n’ vitin 1905 –

Murgasheva , ky fshat  malorë ,

Kishte 240 banorë !

 

Që të gjithë ishin shqiptarë ,

Faqebardhë edhe krenarë …

Besimtarë shqiptarë kreshnik –

Që s’i trembë kurrë një armik !

 

N’ fund të shekullit t’ XIX –të ,

Murgasheva fshat i vërtetë ,

Shqiptarë t’ pastër si loti i syrit –

T’ vilajetit të Manastirit !

 

N’ vitin 1900 , në  etnografi –

Murgasheva kishte 40 shtëpi !

Murgasheva , ky fshat malor –

Kishte 240 banorë !

 

Pas Luftës së Dytë Botërore –

Nga shumë vise vijnë banorët !…

Në këtë vendbanim t’ malësisë –

Nga  shumë vise t’ Maqedonisë !

 

N’ regjistrim t’ vitit 1961 –

Fillon zhbërja në popullsi !…

Prej këtij viti e më vonë –

Zhbëhen shqiptarët  në këtë zonë !

 

Nga  viti  1953 ,

Popullsia shqiptare e re ,

Deri te  viti  1961 –

Gjithnjë shkonte duke u shkri !

 

Maqedonasit u trefishuan –

Shqiptarët shumë u pakësuan !…

Për 8 vite u shkri  shpi e vatër –

Numri i banorëve  ra në 24 !…

 

Ishin këto vite t’ trysnisë –

Nga sistemi komunist !

Ndaj shqiptarëve që  u shkoi huq –

Që u  regjistruan  si turq !

 

Gjithë  kjo  bëhej  ndaj shqiptarisë –

Që t’ shpërngulën drejt Turqisë !

I pajisnin me VISIKA –

Dhe shqiptarët i merrte ika !…

 

Në mes Titos t’ Jugosllavisë

Dhe Menderezit të Turqisë –

Për shpërnguljen e shqiptarisë ,

Drejt shkretëtirave t’ Anadollisë !…

 

Para shpërnguljes ishte si kusht –

Që shqiptarët t’ shkruhen si turq !

Dhe të shesin gjithë pasurinë –

E pastaj t’ ia mësyjnë Turqinë !

Nëse bëjmë  krahasim këso dore ,

Të  pas Luftës së  Dytë Botërore –

Do t’ shohim se ky vendbanim ,

Ka pësuar shumë ndryshim !…

 

Si pasojë e lëvizjes jo natyrore ,

Të popullsisë autoktone vendore ,

Nga veprimet e mëdha armike –

Pësoi  ndryshime demografike !…

 

E gjithë kjo n’ dëm t’ popullsisë –

Autoktone  të shqiptarisë !

Trojet shqiptare me i copëtua –

Shqiptarinë me i largua !…

 

 Gjilan , më 18.01.2019.       

Demir Krasniqi