Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

 

 

 


.....

 

 

 

Ballina   Portal - KUR ISHA TURMË 

KUR ISHA TURMË

 
 


Poemë nga ELIDA BUÇPAPAJ


KUR ISHA TURMË


Kur isha turmë,
luaja në skenën e teatrit
absurd
si kukullat e kurdisura
me çelës
për të ndryshuar
metropolin ballkanik
ky Pazar vjetërirash
me ndërgjegje blozë
e tru lejfenësh
kur isha turmë
isha e pagdhëndur
nga ato që kemi hequr
tash sa mot

kur isha turmë
urinë e shuaja
me fjalët bosh
si çengelë
flamujsh të dalë boje

kur isha turmë
fjalëve u jepja frymën
time
i transformoja
në simite të ngrohta
në fusha gruri
pyje gjithë oksigjen
autostrada shprese
që i binin kryq e tërthor Europës
pa vizë
e ndërtonin
ura fluturuese mbi Atlantik

ku isha turmë
mendoja me zemër
ngopesha me ajër
etjen e shuaja
në burimet e iluzionistëve
profanë

kur isha turmë
rendja pas shpresës si një qen besnik
kur isha turmë besoja
se kështjellat prej rëre
janë beton të forta
se lëkura e kohës nuk rrudhet kurrë

kur isha turmë
sirtaret i kisha të mbushura me
ëndërra
vetë isha shitëse ambulante ëndërrash
ëndërrat i shisja gratis
ëndërrat i blinin gratis

kur isha turmë
isha si turmat sot
budalle, të dehura pa pirë
të dehura
me ujra të ndejtur moçalesh
ku llapuçiten zhaba
dhe zhapinj
të pështirë
tash një çerek shekulli

kur isha turmë
isha e pamëshirëshme me kohën
time
kohën e vishja dhe e zhvishja
me pavëmendje
sikur të ishte një fustan
që nuk grisej kurrë

kur isha turmë
e sfidoja e tallesha me kohën
duke e humbur si një brilant të çmuar
në shkretëtirën e kotësisë
kur veshët
të ushtojnë prej jehonës
të brohoritjeve idiote

kur isha turmë
ashtu si turmat sot
të mashtruara
nga dordolecë
që trembin sorrat
i dedikohesha asgjësë
asgjënë e kisha kthyer
në idol
si turmat sot,
të rrahura me vaj e me uthull,
gjithë këtë tranzicion
makabër
të vërtitura prej xhonglerësh
satrapë në mënyrë ciklike
që hiqen posa kanë
zbritur nga një planet tjetër
që sholla e lëkurës
u është regjur më tepër se sholla
e këpucëve të turmës
të ngrëna nga
nga konsumi i vetëvetes
i turmës
kur turma ha turmën
të shtrydhur
si një limon
deri në pikën e fundit…

kur isha turmë
ishte një herë e një kohë
kur isha turmë
tani s’jam më turmë
urra !


 
 
     
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve|

|Altruizmi-Egoizmi| |Arsimimi| |Art-Dhunti| |Besimi| |Dashuria| |Dashuria (II)| |Dashuria (III)| |Dashuria (IV)| |Dituria| |Drejtësia| |Edukata| |Ëndërrat| |Fëmijët| |Filozofia| |Fjalëbutësia| |Frymëzimi| |Gruaja| |Humori| |Imagjinata| |Inteligjenca| |Jeta| |Lakmia| |Lotët| |Lumturia| |Mali| |Mëdyshja| |Miqësia| |Mosha| |Motivimi| |Muzika| |Natyra| |Ndryshimi| |Nga-fëmijët| |Nga-Vizitorët| |Optimizmi| |Paqa| |Paragjykimi| |Qesëndi| |Rrena| |Skamja| |Vetitë| |Vjedhja| |Xhelozia| |Të-pandara|

 
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .