Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Cikel poezish nga libri "Dallge malli"

Nga: Sabit Abdyli

2015

Poezi dhe Prozë
DALLGË MALLI 
Po mësoj e nuk mësoj 
pse kaq mall për kullat 
në ketë vend 
pa ëndrra me diell 
juga e veriu ndryshe frynë 
lejlekët dallëndyshet 
në kohë tjetër shkojnë e vijnë 
në ketë vend 
mall e dallgë 
dallgë e mall 
Janar, 2014

ÇAST 

Grurë i valëvitur në qershor 
reflekton vezullim drite në mua 
Erë e bukës mbrume në shtatë fqinjë 
ndezur ma mbajnë etjen 
dhe nuk ngopëm 
me shikimin tënd 
kohën 
mallin eshkë 
zjarr që asnjë çast nuk shuhet 
Janar 2014

KËNGË KURBETI 

Gurit i bie vala 
guri kryeneç, 
s’lëkundet dot nga vendi, 
i fortë në vend të vet. 
Barkën muhaxhir, vala nuk e njeh, 
kurdo e fut në thellësi, 
kurdo e përplasë në breg. 
Shkurt, 2014

STINËT 

Pranvera e lodhur 
vjeshta e verdhë 
As dimri dimër 
as vera verë 
Larg teje Kosovë 
Stina e rëndë plumb 
as unë nuk jam unë 
Auckland, dhjetor 2002

VALA HILEQARE 

Kreshtë e bardhë mbi valë 
Pa pra i njom buzën 
Bregut t’saj të tharë 
Flladit bregun vala 
Rërës i shuan zjarr 
Mua flokun zbardh 
Valë moj hileqare 
Freskomë edhe mua 
Se jam mërgimtar 
Auckland, 17 tetor 2009

DITË E PËRDITË 

Me bagazh malli plumb 
ditë e përditë 
i kthehem fëmërisë 
tek rrënjë e lisit Arës ledhishtë 
kroi i moçëm 
tokë e Ilirisë 
dihej fjala fjalë 
në ballë të oxhakut njerëzit më të mirë 
Mars, 2013

DYREVE TË BOTËS 

Jeta dyerve të botës 
e hidhur pelin 
kafes dyerve të botës 
kot sheqer i hedh 
bukë e dyerve të botës 
si lëmsh mbështjellët në fyt 
dyerve të botës 
jeta pelin 
Mars, 2014

EC E EC 

Gur i shkulur, 
spirancë maje thyer. 
Ecë e ecë n’kërkim 
edhe kur zë vend, 
emrin muhaxhir! 
Auckland, tetor 2013

LULE UJISTE 

Zhgjëndërr i shihja; 
zogjtë në degë ftoi u lëshuan! 
Hap dritaren, u hedh thërrmije, 
zbresin e çohen gëzuar! 
Këtu ku bren miza hekur, 
paskan ardhur! 
Nëna me kove nxirrte ujë. 
Në ballkon ujiste: lule vathet, sheqeret, shelgjet 
Fliste me to. 
Saktë e dinte kur çelin e ç’ngjyrë kanë! 
Auckland, janar 2014

KUJTIME E MALL 

Shtëpia ime këngë 
jashtë e brenda xham 
fjala gur stralli 
oborri mbuluar gjelbërim 
pemë frutore mollë kumbulla qershi 
zëra e qeshje fëmijësh 
kohë tjera erdhën 
të rrethuan me ndërtesa betoni 
të ftohta të babëzitura 
metamorfozë kohe e ligë 
njerëz urë e vig 
Janar, 201416

GËZIM O MALL 

Mbaruam fjalët. 
Heshtja nuk shkon. 
Oqeani qetëson valët, 
shkëmbin e pushon. 
Hesht kur flas, 
flas kur hesht, 
ç’më bren përbrenda, 
qoftë gëzim o mall! 
Mars, 201417

ZJARR 

Fletët e kalendarit përherë, 
si fletë dushku në vjeshtë. 
Jeta mes zjarresh. 
Shkruaj e fshi fjalë, 
shpresa më prenë e mban. 
Mot i përthyer mes rreshtash 
merr flakë, 
me akull shuaj zjarr! 
Maj 2014

KËNGË TONA 

Jam bukë gruri, 
arave valë-valë. 
Jam mik dhembjesh 
në shi e acar. 
Jam gur këngësh tona, 
sy shqiponje sogjetar; 
brigjesh malesh fushash 
këtej e matanë! 
Maj, 2014

IKE 

Shkove si ditë e javës! 
Zhurmshëm llafet, 
hapat pa zë. 
Acar i pakohë 
fshin gjurmët barit të njomë. 
Rrugë me vargje hap,
këngën nuk e ndal, 
në secilin varg timin 
një zog thur një baladë. 

Maj, 2014

Sabit Abdyli, Zelande e Re
 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .