Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5

Adem Zaplluzha
 

KUR NUK VJEN TI
 

2015

Poezi

Adem-Zaplluzha


 

Adem Zaplluzha


 

KUR NUK VJEN TI


 

Kur nuk vjen ti

Nata është e aq e gjatë

Sa që pashmangshëm i përngjan

Atyre netëve të thikave

Kur çaheshin drurët nga dhembja


 

Lëvizin damarët

Tmerrshëm lëvizë frymëmarrja

Nga degët e vetmuara të yjeve

Shkunden gjethet e mbrëmjes


 

Një gjysmë hëne noton diku për në askund

Por nuk ndalet si ora e vjetër në stacion

Noton nëpër mjegullat e çmendura

Si trenat e verbër

Ecën nëpër shpirtin e thyer të reve


 

Dikur vonë kur mbërrin trenat në stacion

Shoh se ti nuk je në mes të  njerëzve

Dhe valixheve të drunjta


 

Pas mesnate kur udhëtarët

Shpërndahen të vetmuar   

Secili shikon punën e vet

Përpos meje dhe pritjes

Askush s’merr frymë pranë binarëve


 


SIVJET PËR HERË TË PARË

Po bien

S’pushojnë shkundjet e gjetheve

Si perënditë e përrallave

Po vdesin fluturat e bardha

Një ylber te kujtesa

Thurë xhemperin  e një stine të vrarë


 

Sivjet për herë të parë

Kaluan zbathur këndej pari dimrat

Kaluan edhe acaret  

Ngarkuar me trishtim

Një zog i vetmuar

Mbi një çati të stinës

I përcillte për në atdhe lejlekët e vonuar


 

Po bien

Nëpër sheshet e qyteteve

Po bien përmendoret

Një kohë e bronztë shkrihet në hapësirë

Nga shpirtrat e kolonadave

Si nëpër  tregime të lashta

Ringjallen perëndit e vdekur


 

ME PLAGË TË PASHËRUARA


 

O kush jeni ju të më mësoni

Se si duken prangat

Dyzet e katër vjet jetova i prangosur

Si luani në kafaz

Dhe akoma kam mbetur

Me plagë të pashëruara


 

Nuk më besoni por lindja ime

Ishte një trishtim i paharruar

Nën rrogozin  e vuajtjes

Dhembja lëshonte gjëmën e përditshmërisë

Dhe ju sot më tregoni

Se si duhet me e dashtë atdheun


 

O kush jeni ju të më mësoni

Se atdheu është një peng

Që të mban

Dhe nuk të lëshon asnjëherë

Mbi katër dekada e barta gurin e pikëllimit

Dhe gjumin kurrë nuk e pata gjumë

Me sy të mbyllur e ëndërroja lirinë


 

         O kush ishit ju që nga faqet e abetares

Deshët të mi zbritni germat

Dhe si lugetërit e zinj

Ma kafshuat palcën deri në asht


 

Unë asgjë nuk desha

Më shumë se ju në jetën time

Desha vetëm të jem një njeri i lirë

Në atdheun tim të robëruar


KUR ISHIM TË RINJ


 

Kur u plakëm

Bisedat i patëm të gjata

Por as bastunët nuk na dëgjonin

Kishim harruar

Se si shkruhen letrat e dashurisë


 

Na ikën kohërat

Nuk na njeh as amalgama e pasqyrës

Si ajri i pastër i dimrit të kristaltë

Jemi të tejdukshëm

Nëpër trupin dhe shpirtin tonë

Si hijet hynë dhe dalin njerëzit


 

Tani më të njohurit tanë kanë ndryshuar

Janë pakëz më të çuditshëm

Se sa çfarë ishim ne

U përngjajnë kukullave të dyllta

Nëpër vitrinat e pista të shpirtit


 

Kur ishim të rinj

Aq pak probleme kishim

Sa që u përngjanim fluturave të egra

Depërtonim nëpër shpirtin e çdo flake

Që kallej si malli i nuses

Në zemrën e brishtë të shpresës


 

NJË DITË


 

Një ditë ndoshta që nesër

Ne do gjejmë një vend

Ndoshta do jetë prehri i ndonjë druri

Ku mund t’i mbështesim

Kokat tona


 

Jemi lodhur

Aq shumë jemi të lodhur

Sa që shpirti i jonë delikat

Po bëhet copë e grimë

Në lotin e kristaltë të erës


 

Një ditë ndoshta që nesër

Do kthehemi në baltë

Nga e cila erdhëm


 

Jemi sfilitur

Dhe mbetur pa miq

S’kemi me kënd të luajmë

Një lojë shahu

Më kujtohet

Kur për mbretëreshën

I flijonim kuajt dhe oficerët


 

         Një ditë në përrallat e gjetheve

Ne do të gjejmë një vend

Ku mund të pushojnë

Shpirtrat delikat të njerëzve

Dhe pemëve që ecin vertikalisht

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .