Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Poezi/Prozë 1 2 3 4 5 6

BISEDË ME LIRINË - poezi nga krijimtaria e Rrustem Gecit

2015

Poezi

Të fituam me zjarrin e zemrës
me prushin e shpirtit, me flakë
të epokës. Të nxorrëm ku kishe 
rënë, me dorën e bërë grusht

 

Të fituam me gjakun e betejave
me dashurinë e të rënëve, me
dritën e pashuar të shtëpive,dhe
me gisht në këmbëz të pushkës

 

Kosovë, bijë e Shipërisë, motër
e Shkupit dhe e Tetovës, motër
e Çamërisë, dhe e Arbëreshit
motër e Preshevës dhe e Ulqinit;

 

Dhimbje kam në kraharor, jetoj
me plagë të rënda për tokën që
ma grabitën, për pjesë t´atdheut
tonë në burg, dhe në kryengritje

 

Kosovë, merre fitoren  në  duar
të mos rikthehet kohë e burgut
e gjyqeve të montuara, arresteve
kohë e lotëve të nënave për bijtë!..

 

 

KANUNI POETIK

 

 

Aty ku e drejta është në burg
dhe liria ç´nderohet çdo ditë
lufta politike s´njeh të afërm
aty edhe i afërmi merr gjak

 

Kjo lëndë e trishtë për pushtet
hap rrugët e përgjakjeve, dhe
mbahet me injarantë e teveqel
dhe ngritet me fushatë e krim

 

Në betejat e ashpra për fron
sponzor janë rendi dhe paraja
diktatorët nuk lindin vetvetiu
në fron ata i ngrejnë magnatët

 

Një pretendent të tijëve u tha;
nëse unë do vij në pushtet; u
jap qumësht nga qumështi i
juaj, dhe bukë nga buka juaj

 

 

I DEHURI I KËNGËS SË MOLLËS

 

 

Jam nga zotërinjtë tuaj të tokës
lirik i mbrëmjes dhe i mëngjesit
dashnor i dehur i më të bukurës
mik i të vetëdjegurve të këngës

 

S´pytet sa është e thellë dhimbja
dhe as sa është e afërt ëndërra
dehja është shumë më e thellë
në një thellësi janë me dashurinë

 

Në kopshtin e mollëve të mërzitura
djali i mungon të bukurës pemë
Antike është nata në kopësht
dhe lirikë është hëna nëpër degë

 

Jam nga zotërinjtë tuaj të tokës
tingujt e rrugës mi do zemra
jam i vetëlindur në kohën time
jam i dehuri i këngës së mollës!..

 

 

Rrustem Geci - Dortmund,2015

 

 

 

Filozofi
 
dhe
letërsi

histori
tradita
vështrime
debat

citate
intervista
letra hapura
botime reja
 
 
 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .