Tomas Transtrmer

(15 prill 1931)

   

Tomas Transtrmer lindi m 15 prill 1931 n Stockholm. U edukua nga e ma (babi u largua shum heret). Diplomoi psikologjin m 1956.

sht poeti bashkkohor m n z skandinav. Nga formacioni psikolog, ai shter burimet pr veprat e veta nga marrdhniet e brendhsme t njeriut me botn q e rrethon. Bhet shum i njohur n botn letrare anglofone duke i falenderuar miqsis s tij me poetin amerikan Robert Bly i cili ka prkthyer pjesn m t madhe t veprs, q prndryshe sht prkthyer edhe n rreth pesdhjet gjuh t tjera.

mimi Nobl pr Letrsi iu nda m 6 tetor 2011.

Distinkcione t tjera t dalluara:

  • mimi Bellman

  • mimi Petrarca (Gjermani, 1981)

  • Neustadt International Prize (SHBA, 1990)

  • 1997, qyteti Vsteraas ku jetoi 30 vjet para se t rikthehet n Stockholm m 1990, krijoi mimin Transtrmer.

Filolet

 

Rradhitje sipas vitit:

1901 : R.S Prudhomme
1902 : Th. Mommsen  
1903 : B. Bjornson
1904 : Frdric Mistral dhe Jos Echegaray 
1905 : H. Sienkiewicz  
1906 : G. Carducci
1907 : Rudyard Kipling
1908 : R. Eucken
1909 : Selma Lagerlf
1910 : P. von Heyse  
1911 : M. Maeterlinck  
1912 : G. Hauptmann  
1913 : R. Tagora  
1914 : nuk u nda
1915 : Romain Rolland
1916: von Heindestam
1917 : Karl Gjellerup dhe H. Pontoppidan 
1918 : nuk u nda
1919 : Carl Spitteler
1920 : Knut Hamsun  
1921 : Anatole France  
1922 : J. Benavente
1923 : W. B. Yeats
1924 : W. Reymont
1925 : G. B. Shaw 
1926 : G. Deledda
1927 : Henri Bergson  
1928 : Sindgrid Undset
1929 : Thomas Mann  
1930 : Sinclair Lewis
1931 : Erik A. Karlfeldt
1932 : J. Galsworthy
1933 : Ivan A. Bounine
1934 : Luigi Pirandello
1935 : nuk u nda
1936 : Eugene O'Neill
1937 : R. M. Du Gard
1938 : Pearl Buck
1939 : F. E. Sillanpaa
1940 : nuk u nda
1941 : nuk u nda
1942 : nuk u nda
1943 : nuk u nda
1944 : J. V. Jensen
1945 : Gabriela Mistral
1946 : H. Hesse
1947 : Andr Gide
1948 : Thomas S. Eliot
1949 : W. Faulkner
1950 : B. Russel
1951 : Par Lagerkvist
1952 : F. Mauriac
1953 : W. Churchill
1954 : E. Hemingway
1955 : H. Laxness
1956 : J. R. Jimenez
1957 : Albert Camus
1958 : Boris Pasternak (u refuzua).
1959 : S. Quasimodo
1960 : S-J. Perse
1961 : Ivo Andriq
1962 : John Steinbeck
1963 : Georges Sfris
1964 : J-P Sartre (u refuzua).
1965 : M. A. Shollohov
1966 : S. J. Agnon dhe Nelly Sachs
1967 : M. A. Asturias
1968 : Y. Kawabata
1969 : Samuel Beckett
1970 : A. Solzhenjicin
1971 : Pablo Neruda
1972 : Henrich Bll
1973 : Patrick White
1974 : E. Johnson dhe Harry Martinson
1975 : E. Montale
1976 : Sal Bellow
1977 : V. Aleixandre
1978 : Issac B. Singer
1979 : O. Elytis
1980 : Ceslaw Milosz
1981 : Elias Canetti
1982 : G. G. Marquez
1983 : William Golding
1984 : Jaroslav Seifert
1985 : Claude Simon
1986 : Wole Soyinka
1987 : Joseph Brodsky
1988 : N. Mahfouz
1989 : Camillo J. Cela
1990 : Octavio Paz
1991 : N. Gordimer
1992 : Derek Walcott
1993 : Toni Morrison
1994 : Oe Kenzaburo
1995 : S. Heaney
1996 : W. Szymborska
1997 : Dario Fo
1998 : Jos Saramago
1999 : Gnter Grass
2000 : Gao Xingjian
2001 : V. S. Naipaul
2002 : Imre Kertsz
2003 : J. M. Coetzee
2004 : Elfriede Jelinek
2005 : Harold Pinter
2006 : Orhan Pamuk
2007 : Doris Lessing
2008 : J-M Le Clzio
2009 : Herta Mller
2010 : Mario V. Llosa

2011 : Tomas Transtrmer
Ballina

 

 

 

Pr t plotsuar kt faqe:

Kliko mbi foton e posts! >>>
ose prdor kt adres:
lrm@filolet.com