Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

 

 

 

 

 

Mërgata - ÇASTE ME MËRGIMTARËT TANË VEPRIMTARË

ÇASTE ME MËRGIMTARËT TANË VEPRIMTARË

Shkruan:

Shaban Cakolli

 


Shaban Cakolli

 

Mërgimi është plagëe hershme shekullore, e cila me shekuj ka rrugëtuar drejt shërimit të kësaj plage, por kjo bëhet më e dhimbshme kur këtë plagë e merr mbi supe një popull si ky i yni, i përgjysmuar, i ndarë në copa dhe i varfëruar nga varfëria të cilën nëpër shekuj ia shkaktoi pushtuesi. Populli ynë ka qenë i pushtuar  i pme shekuj,por kurrën nuk i ka duruar zingjirët e pushtuesit edhe sikur ata të ishin prej ari.Ndër armiqët tanë shekullorë,ndër armiqët më të vrazhdët,të cilët me dhunën e hekurt na privuan nga çdo pore e jetës ishin pushtuesit sërb,të cilët një shekull synuan zhdukjen e kombit tonë duke vrarë e prerë shqiptarë të pafajshëm, duke burgosur, e përndjekur nga trojet e tyre shekullore. Pavarësisht pushtimit e dhunës së tyre, shqiptarët qofshin ata në atdhe, qofshin ata në mërgim,asnjëherë nuk u gjunjëzuan por me pushkë e penë vepruan,e me mençurinë e tyre i bënë nderë atdheut. Kontributi i mërgimtarëve tanë për lirinë kombëtare ka qenëazëvendsueshëm nëpër shekuj,si në qëndresë,mençuri,aktivitete kombëtare,humane dhe kulturore.Për mërgimtarët veprimtarë është folur dhe shkruar shumë,madje edhe për mërgimtarët e kohës sonë kemi shkruar nëpër shumë gazeta e revista,por kësaj radhe lexuesit do të i njohim me një mërgimtarë të dalluar i cili jeton e vepron në Olsberg të Gjermanisë,i lindur e rritur,shkolluar në Ratishë të Deqanit,i burgosur në burgun ushtarak të armatës ish-Jugosllave,pas burgut i përndjekur  nga dhuna dhvendlindja,nga e përgjimi i regjimit sllav.

 

                                           AVDI FEJZA

 

Kushtet, rrethanat dhe motivet ekonomike-shoqërore e psikologjike ishin faktorët kryesorë që shumë shqiptarë të kërkojnë fatin e tyre nëpër vendet e botës. Në kujtesën e  një mërgimtarit tonë  kanë mbetur të freskëta dhe të pashlyeshme  vuajtjet nëpër të cilat ka kaluar familja e tij, Kosova dhe ai vetë: Aksioni famëkeq i agresorit sërb mbi shqiptarët gjatë sundimit të tij të egër, demonstratat popullore , sidomos ato të vitit 1981, në të cilat ishte edhe vetë pjesëmarrës aktiv, fillimi i organizimit të tij në Lëvizjen Kombëtare, arrestimet dhe torturimi i të rinjve në burgjet serbe e jugosllave, qëndresa dhe jeta e organizuar klandestine në burg, detyrimi për t’u arratisur nga Kosova e dashur etj.... Këto  vuajtëje,janë pjesë kujtimesh janë dëshmi e një ideali e preokupimi të rinisë së Kosovës në kohë të rënda të robërisë që po kalonte.Lëvizja Kombëtare e Kosovës e viteve shtatëdhjetë të shekullit të kaluar dhe Kryengritja e madhe e vitit 1981, shënojnë fillimin e fundit të regjimit pushtues në Kosovë.  Avddi Fejza, i lindur, i rritur dhe i edukuar në një familje me traditë patriotike, nuk mund të mos ndodhej në radhët e Lëvizjes, në moshën e tij më të mirë ,kur u përgjua nga  krerët e armatës të atëhershme Jugosllave,e cila po e cilësonte si irident dhe po e mbyllte në burgun ushtarak,ku po e mbanin gjatë dhe po e maltretonin rëndë,ku po keqësohej rëndë shëndeti i tij.Pas lirimit të tij nga burgu ushtarak,sapo e kishte marrur   pak në vete shëndetin,pushtuesi po e gjurmonte çdo hap të tij,sipas preteksteve që ushtronin mbi shqiptarët,se kinse po angazhoheshin për shkatërrimin e  Jugosllavisë,këto përgjime të njëpasnjëshme të agresorit serb i pamundësuan  Avdiut qëndrimin në vendlindje,si dhe u detyrua të largohet nga vendlindja e tij dhe të kërkonte strehim në Europë,ku gjeti mirëkuptim nga organet  gjermane dhe u strehua në Olsberg të Gjermanisë.Avdi Fejza i lindur, i rritur dhe i edukuar në një familje me traditë patriotike, nuk mund të mos ndodhej në radhët e Lëvizjes, ai asnjë çast nuk mundi të qëndronte duarkryq,por i palodhshëm në organizim,tuboi rreth  vetes mërgimtarët që zemra u rrihte vetëm për atdheun,për të ndihmuar atdheun e tyre të pushtuar deri në  çlirimin e plotë,në çdo fushë ku kërkohej nevoja.

 

Avdi Fejza mbase edhe mund të quhet magje e skamnorëve, nga se dora e tij ishte e afërt tek çdo skamnor kudo në viset shqiptare.Historia e vuajtjeve, e mjerimit dhe e raprezalieve mbi popullin e robëruar shqiptar është përsëritur tragjikisht gjatë  tërë   sundimit serb.,e preokuponte të riun  Avdi Fejza , i cili ishte njëri ndër ata që ndiente i riu i organizuar i asaj kohe, ndjenjën e solidaritetit me të vuajturit dhe angazhimin për të sjellë  sadopak, ngrohtësi për të tjerët. Veprimtaria  kombëtarei bashkon dhe i lidh fort mërgimtaret, duke i bërë një dhe të pandarë, solidarë  të pashembullt.,të cilët me mundin dhe djersën e tyre,të ngrohnin sadopak shpresën e njerëzve të cilët i kishte  varfëruar pushtuesi sërb  deri në ekstrem,të u zgjasin atyre aq sa munden dorën e ndihmës,në kohët e rënda të robërisë,për të mbajtur gjallë qëndresën dhe organizimin e tyre.

 

Raste sikur ky të meseve të shëndosha të bashkëatdhetarëve tanë,të vyeshëm dhe të frymëzuar për punë në shërbim të atdheut,padyshim nderojnë emrin tonë në mërgim dhe afirmojnë para së gjithash Kosovën dhe shqiptarët.

 

Në Olsberg të Gjermanisë, veprimtari i madh humanitar,i cili zgjati dorën dhe ngrohu zemrën e çdo nevojtari kudo në viset shqiptare, bëri edhe një kthesë të madhe për kombin,nga se duke themeluar Shoqatën Gjermano-Shqiptare,ai po internacionalizonte çështjen tonë kombëtare,tek populli mikpritës gjerman,ku me të mësuar drejt se çfarë dhune po ushtrohej nga pushtuesi mbi ne,edhe gjermanët po na ofronin dorën e ndihmës.Për qudi,kohën pas çlirimit,edhe pse Avdiu asnjë çast nuk e ndali aktivitetin e tij,quditërisht kohën e fundit sikur nga disa

njerëz,kjo veprimtari e madhe e tij, po mundohet të mbulohet me pluhurin e harresës)!A është e mundur kjo?Jo,nga se atdheu dhe kombi kurrë nuk i harron veprimtarët kombëtarë,e dyta gjërat e shkruara nuk mund të mbeten në harresë,e për veprimtarinë e tij është shkruar shumë,dhe këto shkrime të lavdishme të këtij veprimtari të shquar ruhen me shumë pedantëri.


 

Avdi Fejza,një veprimtar i shquar kombëtar,humanist i shquar,kryetar i Shoqatës Atdhetare”Kosova” në Olsberg të Gjermanisë,njeri i cili tani njëzetvite ka nda ndihma humanitare në mbarë hapësirat shqiptare, për skamnorët,të burgosurit politik,invalidët e luftës, shkollat shqipe,fondin e Qeverisë dhe ate “Vendlindja Thërret”,e shumë aktivitete tjera........Veç këtyre Avdi Fejza nuk ndahet asnjë çast nga asnjë aktivitet,ai është i pranishëm kudo ku ka aktivitete kombëtare,qofshin ato edhe kulturore,l etrare, artistike, sportive. Ai ka mbështetur edhe LSHAKSH në Gjermani,është i pandashëm nga aktivitetet tona.Të njohësh vlerat e dikuj, kjo do të thotë se je njeri që ke vlerë,vyrtyte,e i tillë është Avdi  Fejza,i cili përkrah dhe ndihmon çdo hap të aktivitetit kombëtar.Mirënjohëja është një lloj nderi dhe rrespekti e cila i ndahet dikuj për ndonjë arritje të caktuar.Ndoshta  ne është dashur  më shpesh të i ndajmë mirënjohëje të tilla,vet  Avdi Fejzës këtij veprimtari të madh,po në vend se të bënim ne,ai i bënë këto nderime e rrespekte.Vitin që shkoj,Avdi Fejza pati nda mirënjohëje për disa veprimtarë kombëtarë,si dhe një mirënjoheje ia pat nda LSHAKSH në Gjermani.

 

 

Tani muajin e kaluar në Kuvendin e Lidhjes së Krijuesve Shqiptar në Mërgim(LKSHM),Avdi Fejza nderoj me mirënjohëje veprimtarin e madh,simbolin e qëndresës sonë kombëtare z.Adem  Demaçin,znj. Flora Brovina,kryetare e LSHK, shkrimtares, mjeke, gazetare, humaniste, veprimtarin e shquar të kulturës kombëtare Imri Trenën,(si dhe mua,Shaban Cakollin): Në këtë botë, respekti është po aq i nevojshëm sa ajri. Respekti ka të bëjë me gjithçka: me zgjedhjet që bëni, mënyrën se si ndiheni dhe se cilI jeni:Nuk mund të i bësh dikuj trrespekt,nëse nuk ke rrespekt për  vetën,por Avdi  Fejza është njeri me plot dinjitet,me plot zemërdashuri,ndjenja kombëtare,i cili di të nderoj e rrespektoj ate që vërtetë duhet.Të nderosh veprimtarin e madh të kombit,qëndresën kombëtare z.Adem Demaçin dhe humanisten Flora Brovina,kjo është maja e fisnikrisë,nderit dhe rrespektit,cilësi këto që i posedon veprimtari ynë  i shquar z.Avdi Fejza.

 

 


Filozofi
 
dhe
letërsi

 

histori
tradita
vështrime
debat

 


citate
intervista
letra hapura
botime reja

 

 
 

     
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve|

|Altruizmi-Egoizmi| |Arsimimi| |Art-Dhunti| |Besimi| |Dashuria| |Dashuria (II)| |Dashuria (III)| |Dashuria (IV)| |Dituria| |Drejtësia| |Edukata| |Ëndërrat| |Fëmijët| |Filozofia| |Fjalëbutësia| |Frymëzimi| |Gruaja| |Humori| |Imagjinata| |Inteligjenca| |Jeta| |Lakmia| |Lotët| |Lumturia| |Mali| |Mëdyshja| |Miqësia| |Mosha| |Motivimi| |Muzika| |Natyra| |Ndryshimi| |Nga-fëmijët| |Nga-Vizitorët| |Optimizmi| |Paqa| |Paragjykimi| |Qesëndi| |Rrena| |Skamja| |Vetitë| |Vjedhja| |Xhelozia| |Të-pandara|

 
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .