Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

Mërgata -
Themelet e shëndosha fëmijët i marrin nga edukata familjare dhe shkolla

FESTË E MADHE NË QYTEZËN WERNAU
U HAP EDHE NJË SHKOLLË SHQIPE !

Nga: Ramiz Dërmaku
Foto: Asllan Dibrani
 


Ramiz Dërmaku

 

Dje isha duke e shikuar portalin informativ “Tribuna Shqiptare”, dhe aty gjeta shkrimin e kolegut tim zot. Asllan Dibranit me titull ;”U hap edhe një shkollë shqipe, Tempulli i Diturisë” në Wernau afër Shtuttgartit-Gjermani”. Më gëzoi shumë ai shkrim . jashtëzakonisht, sepse dashuria që kam ndaj shkollës shqipe, më ktheu mendjen dhe fillova ta lexojë. Ajo që më gëzoi gjatë leximit të këtij shkrimi ishte se në hapjen e kësaj vatre diturie, merrnin pjesë edhe mysafirë gjermanë;
Kryetari i qytetit në Wernau zot. Armin Elbl,
Rektori i shkollës Jürgen Schaller,
Konsulli i Rep. së Kosovës në Stuttgart, zot. Faket Kajtazi.

 

Prandaj, bisedova me arsimtarët e kësaj shkolle shqipe ,Zejnije & Zeqir Asllani të cilët i njohim si mësimdhënësit më të mirë jo vetëm në Gjermani ,por edhe më gjerë, sepse këta me punën e tyre të suksesshme po edukojnë dhe po i mbrojnë fëmijët e mërgimtarëve tanë nga asimilimi. Për t´u informuar më mirë me rrjedhën e asaj kremte, me gëzimin, emocionet, dhe atmosferën që mbretëroi atë ditë, unë  morra opinionet e mësueses, mësuesit, prindërve .
Si në çdo qytet e qytezë të Gjermanisë edhe ne qytezën e Wernaus me rrethinë jetojnë një numër i madh i bashkatdhetarëve tanë , të cilët me seriozitet i´u përveshën punës për hapjen e shkollës plotësuese shqipe, dhe falë angazhimit të; prindërve dhe mësuesve Zejnije & Zeqir Asllani kjo dëshirë e tyre u konkretizua me sukses. Wernau është një qytezë e bukur që shtrihet në periferi të Stuttgart. Me datën 12.11.2013.bshkëatdhetarët tanë që jetojnë ne këtë lokalitet kishtin një ditë feste e gëzimi, sepse bëhej me rastin e hapjes së shkollës shqipe.
Të gjithë shqiptarët me fëmijët e tyre atë ditë i shpinte rruga drejtë Schlossgartenschule mit Werkrealschule në Wernau. Ishte një ditë gëzimi për të gjithë, por kjo më së shumti vërehej në fytyrat e buzëqeshura të fëmijëve të cilët pritnin me padurim fillimin e kësaj mbrëmje festive e cila për ta ishte e veçantë dhe do të mbetet gjatë në kujtesën e tyre. Deri te kjo ditë feste mjaftonin vetëm pak ditë pas takimit që kishin prindërit e nxënësve të kësaj shkolle shqipe tani në Wernau me arsimtarët Zejnije & Zeqir Asllani ,në lokalin e një afaristi Shqiptar. Pas këtij takimi i cili u zhvillua në mënyrë vëllazërore i ndan të gjithë detyrat për hapjen e shkollës shqipe,me çka edhe u realizuan me sukses ! U formua edhe këshilli i prindërve për organizimin e hapjes solemne të shkollës shqipe. Nue Lekaj ishte ai i cili mori përsipër që të ftonte Kryetarin e qytetit në Wernau zot. Armin Elbl si dhe Rektorin e shkollës gjegjëse ku tani mbahet mësimi në gjuhën shqipe,zot. Jürgen Schaller,kurse Angelina Jaku dhe Ardita Çekaj rreth organizimit të kuzhinës shqiptare me specialitetet tona tradicionale. Arsimtarët ftuan Konsullin e Rep.së Kosovës në Stuttgart , zot. Faket Kajtazi.

 

Hapja e shkollës shqipe në Wernau u bë në mënyrë solemne në pranin e disa dhjetëra bashkatdhetarëve, nxënësve dhe arsimtarëve të shkollës shqipe. Këtë kremte e madhështoi pjesëmarrja e Kryetarit të qytetit zot.Armin Elbl, Rektorin e shkollës zot. Jürgen Schaller si dhe Konsullin zot. Faket Kajtazi.
Në emër të prindërve të pranishmit i përshëndeti veprimtari Nue Lekaj dhe ju dëshiroi mirëseardhje në këtë hapje solemne të shkollës shqipe. Ndihem i nderuar që sot në mesin ton kemi Kryetarin e qytetit zot. Armin Elbl, Rektorin e shkollës, zot. Jürgen Schaller , Konsullin zot. Faket Kajtazi, arsimtarët e shkollës shqipe ,Zejnije & Zeqir Asllani si dhe Asllan Dibrani veprimtar ish i burgosur politik . Z. Lekaj foli për rolin e shqiptarëve dhe integrimin e tyre në shoqërinë gjermane. Më vonë i ftoi arsimtarët e shkollës shqipe që të prezentohen para të pranishmëve.
Zejnije& Zeqir Asllani ,të cilët i përshëndetën të gjithë të pranishmit dhe njëherit folën për rolin dhe rëndësinë e shkollës shqipe këtu në mërgim. Shkolla shqipe është ajo që na bashkon të gjithëve ,andaj mos hezitoni që secili prej nesh të jap kontributin e vet për shkollën shqipe, sepse fëmijët janë ardhmëria e kombit.
Shkolla shqipe është një dritare e cila sjellë rreze drite në familjet tona Shqiptare,prandaj hapja e kësaj shkolle ka për qëllim ruajtjen dhe zhvillimin e kulturës Kombëtare dhe ruajtjen e gjuhës amtare nga fëmijët mërgimtar,kultivimin e një trungu Kombëtar dhe kulturor i cili është i domosdoshëm këtu në mërgim! Popujt që humben gjuhën e tyre shpejt u zhduken . I vetmi mjet kundër asimilimit dhe ruajtjes sonë në ´´DETIN´´ e kulturës ku ne po jetojmë, është mësimi i gjuhës shqipe nëpër shkolla,duke pasur parasysh se një rol të veçantë për mësimin e gjuhës shqipe e luajnë Prindërit. Më e rëndësishmja përveç përvetësimit të gjuhës amtare është edhe mësimi i traditave dhe zakoneve të mira të popullit tonë që i trashëguam nëpër shekuj.
Konsulli i Rep. së Kosovës në Stuttgart, zot. Faket Kajtazi, i përshëndeti tue gjithë pjesëmarrësit në sallë, në veçanti Kryetarin e qytetit zot. Armin Elbl, Rektorin e shkollës, zot. Jürgen Schaller,arsimtarët e shkollës shqipe Zejnije & Zeqir Asllani,zot. Lekaj të cilin e kam pasur edhe koleg gjatë kohës në studime ,zot. Dibranin, prindërit ,nxënësit si dhe të gjithë të pranishmit në këtë hapje solemne të shkollës shqipe . zot. Kajtazi falënderoi popullin mik gjerman i cili çdo herë ka qenë në përkrahje të popullit tonë gjatë luftës ,por edhe sot me hapjen e shkollave shqipe këtu në Landin e BW.si dhe në tërë Gjermanin.
Kryetari i qytetit zot. Armin Elbl,përshëndeti hapjen e shkollës shqipe të gjithë të pranishmit,në veçanti i përgëzoi nxënësit e shkollës shqipe.Ndihem i kënaqur me prezencën e Konsullit të Rep.së Kosovës në Stuttgart zot.F.Kajtazi.Pastaj ai bëri një analizë të gjendjes në Gjermani  ku jetojnë shumë shqipëtarë, dhe i ftoi ata që të integrohen ne shoqërinë gjermane. Në qytetin tonë, ku kemi një bashkëpunim të ngushtë me shqiptarët. Fëmijëve ju dëshiroi suksese në të ardhmen dhe të mësojnë për kulturën e prindërve të tyre prej nga vijnë në shoqërinë gjermane.
Rektori i shkollës, zot. Jürgen Schaller, Pasi i përshëndeti të gjithë tha: me  kënaqësi kam pranuar ftesën nga zot. Lekaj, gjithë ashtu sot ne s´bashku me Kryetarin Elbl, kemi ardhur në hapjen e shkollës shqipe ,ndihem i nderuar që mësimi në gjuhën shqipe të mbahet pikërisht në këtë shkollë ku jam unë Rektor i kësaj shkolle. Ai e përshëndeti Konsullin e Rep: së Kosovës z. Faket Kajtazin,kurse arsimtarëve u dëshiroi  punë të mbarë dhe nxënësve suksese të mëtejme për përfitimin e diturive. Sot ,shumë prind të këtyre nxënësve,dje ishin nxënës të kësaj shkolle,tani janë afarist dhe punëtor të mirë të cilët janë inkuadruar në shoqërinë gjermane.
Asllan Dibrani ,përshëndeti të pranishmit,ju përgëzoi për hapjen e shkollës shqipe ndihem krenar me rezultatet pozitive të shkollave shqipe të këtyre dy ´´Pishtarëve të Diturisë ´´në Stuttgart me rrethinë .Këta arsimdashës këta intelektual deri më tani i kanë hapur shumë shkolla .Qiftin bashkëshortor i takon kudo që ka nevojë dikush për dituri për mësim dhe edukatë. Ata shpesh në takimet e festave të mëdha i stërmbushin sallat dhe janë mbresëlënës andaj i meritojnë edhe komplimente të mira!
zonj. Ardita Çekaj,lexoi një letër falënderuese për Kryetarin e qytetit zot. Armin Elbl si dhe për Rektorin e shkollës, zot. Jürgen Schaller.

Arsimtarëve ju dëshirojmë mirëseardhje dhe suksese me nxënësit e shkollës shqipe.
Në fund zonj. Agelina Jaku i falënderoi të gjithë ata që kanë dhënë kontribut për hapjen e kësaj shkolle shqipe duke filluar nga Kryetari Armin Elbl, Rektori i shkollës zot. Jürgen Schaller, Konsulli, zot. Faket Kajtazi, si dhe arsimtarët e shkollës shqipe ,Zejnije & Zeqir Asllani .
Tani ju ftoi të gjithëve s´bashku të shërbehemi me ushqimet tona tradicionale,ku për këtë mbrëmje u përkujdesën nënat dhe motrat tona. Të gjithë u ndan të kënaqur me shpresë se fëmijëve të tyre do t´iu buzëqesh fati në këtë vatër dituri,por ftuan të gjithë bashkatdhetarët që fëmijët e tyre t´i sjellin në shkollën shqipe sepse vetëm kështu mund të ruajmë kulturën dhe identitetin tonë Kombëtar ! I pranishëm në këtë mbrëmje ishte edhe zot. Xhafer Leci Veprimtar.
Apeli i Mësuesve Zejnije dhe Zeqir Asllani, i prindërve,  (Ramiz Dermakut) dhe i fëmijëve është: “ JU bëj thirrje të gjithë bashkatdhetarëve, aktivistëve, intelektualëve, arsimdashësve të angazhohemi për hapjen e shkollave plotësuese shqipe kudo që jetojnë dhe punojnë shqiptarët . Jo vetëm ti dërgojmë në shkollë por t´u ndihmojmë në përvetësimin dhe kryerjen e detyrave shkollore. Është për çdo gjykim fakti se shumë prind, jo që nuk angazhohen për hapjen e shkollës plotësuese shqipe në diasporë, por edhe nëse ajo funksionon nuk i dërgojnë fëmijët e tyre në te. Duhet ta dinë të gjithë ata prind që nuk i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollën plotësuese shqipe, se kanë bërë një krim të madh në cenimin e të drejtës njerëzore dhe etike të fëmijëve për të mësuar gjuhën e vet amtare!
Duke pasur parasysh se sot një pjesë e madhe e shqiptarëve jetojnë në mërgim , ku i ka hedhur “fati”dhe halli, është e domosdoshme që Ministria e Arsimit Shkencë dhe Teknologjisë– MASHT-së, mësimit plotësues në diasporë t’i kushtoj rëndësi më të madhe. MASHT-i, në sektorin e vetë patjetër duhet të ketë edhe sektorin e hapjes së shkollave plotësuese shqipe në diasporë si dhe zyrtarizimin e tyre dhe t’i stimuloj arsimtarët për punën që bëjnë vullnetarishtë !

 

 


Filozofi
 
dhe
letërsi

 

histori
tradita
vështrime
debat

 


citate
intervista
letra hapura
botime reja

 

 
 

Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .