Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 

  Portal


Mali

Redakton. Valdet Fetahu

 

Ecni larg në heshtje në cilido drejtim dhe shijone lirinë e malorit. Kamponi jasht midis kullosave dhe livadheve me agnushe të akullta, në cepet   e kopshteve të thepisura përplotë me idhuj të natyrës. Ngjituni në male  dhe merrni lajmet e tyre të mira, qetësia e Natyrës do të rrjedh në ju si rrezet e diellit që rrjedhin në pemë. Erërat do ta fryjnë freskinë e tyre në ju dhe stuhitë e energjisë së tyre, ndërsa shqetësimet do të bien posht si gjethet në vjeshtë. Me kalimin e moshës, një burim i kënaqësisë pas tjetrit mbyllen, por burimet e natyrës kurrë nuk fiken.

John Muir (1838 - 1914) shkrimtar amerikan

 

Sa përshendetje të lavdishme i jep dielli maleve!

John Muir (1838 - 1914) shkrimtar amerikan

 

Secili gur, secila kthesë qanë mirëseardhje për të. Ai identifikohet me malet dhe përronjtë, ai sheh diçka në shpirtin e tij në lulet, kafshët dhe zogjët e fushës.

Paulo Coelho

 

Të gjithë ne jem pak të shurdhër për predikimin e pishave. Predikimet e tyre në male vijnë në zemrat tona; dhe nëse njerëzit në përgjithësi mund të shkojnë në pyll, të paktën vetëm një herë, të dëgjojnë drunjët që flasin për veten e tyre, të gjitha vështërsit në rrugën e ruajtjes së malit do të zhduken.

John Muir (1838 - 1914) shkrimtar amerikan

 

Tash e kam kuptuar për të parën herë se të gjitha këto problemet janë shkaktuar nga një garë gjumi dhe janë shparatalluar në panik në ankthet e natës. Do të ketë lufta, terror e gjenocid për aq kohë derisa Zoti të jetë i portretizuar dhe i paramenduar si një ligjvënës i ngusht në mendje, një feudal, një Mbret i ofenduar, një Artisan shumë i ndjeshëm – edhe nëse drejtuesit e kishës e ulin pak litarin mbi atë list qesharake fusnotë jo shumë bindëse se Ai gjithashtu është edhe i dashur. Për sa kohë njerëzit njerëzit ëndrrojnë se ata janë të pasigurtë dhe iu duhet një lloj i përjetshëm rreziku, do të ketë mizori. Por si racë njerëzore e rritur shpirtërisht, dhe si individ që kanë fituar një përvojë personale mbi Zotin ata kanë qenë në adhurim nga frika, ata do ta pranojnë se shumë nga teologjia deh filozofia e tyre është ndërtuar në ankthe. Kjo do të jetë ditë e paqës. Unë befas e gjeta veten të gatshëm për t’u ulur në ato male të Utah. Kam dashtë të luaj një rol aktiv në zgjimin e botës.

George Fowler

 

Rruga deri në maje të malit është gjithmonë më e gjatë se që mendoni. Mos e mashtroni veten, në momentin kur arrini aty që ju është dukur aq afër akoma është shumë larg.

Paulo Coelho

 

Kur era thërret,

E dini,

Se diku në male,

Ajo ka gjetur përgjigjen që ju po e kërkoni.

Joshja e horizonit kapërcen inercinë e arsyes…

Dhe ju vetëm duhet të shkoni.

Vikram Oberoi

 

Ka nga ata të cilët, të joshur nga bari, lulet, malet, dhe ujërat, rrjedhin në Rrugën e Budës

Eihe Dogen(1200-1253)mësues shpirtëror i Zen-budizmit

 

Njerzit udhëtojnë për të pyetur për veten nëpër malet e larta, nëpër valët e mëdha të detit, nëpër rrjedhat e gjata të lumenjëve, nëpër rrethin e madhë të oqeanit, nëpër lëvizjen qarkore të yjeve; dhe ata largohen nga vetvetja duke mos pyetur veten

Shën Agustini nga Hipo (354 - 430)

 

Sodisni punimet e kësaj bote, dëgjoni për fjalët e mençura. Merni të gjitha të mirat si tuajat. Me këtë si bazë tuaj, hapne derën tuaj fituese për të vërtetën. Mos e shikoni të vërtetën që është drejtë me juve. Studioni se si uji rrjedhë në luginë, qetësisht dhe lirshëm në mes të shkëmbinjëve. Gjithashtu mësoni nga librat e shenjëta dhe njerëzit e urtë. Çdo gjë – edhe malet, lumenjtë, lulet dhe drunjtë duhet të jenë mësues tuaj.

Morihei Ueshiba(1883-1969)mjeshtër i arteve luftarake

 

Çdo frikacak mund të rri në shtëpi dhe të kritikojë një pilot për fluturim mbi male nëpër mjegull. Por unë shumë më me ëndje do të vdisja në një shpat mali sesa në shtrat.

Charles Lindbergh (1902 - 1974) pilot,shkrimtar, inovator

 

Unë besoj se jeta vazhdimisht na teston për nivelin tonë të angazhimit, dhe shpërblimet më të madh të jetës janë të rezervuara për ata që demonstrojnë një angazhim të pafund për të vepruar derisa ata të arrijnë. Ky nivel i vendosmërisë mund t’i lëvizi malet, por ajo duhet të jetë konstante dhe e qëndrueshme. Si thjeshtësim si ky tingull që mundet, ajo është ende emërues i përbashkët që ndan ata që i jetojnë ëndrrat e tyre nga ata që jetojnë në pendim.

Tony Robbins (1960 -)

 

Fituesëve iu merrë kohë për të shijuar punën e tyre, duke e ditur se ngjitja në mal është ajo që e bën pamjen nga maja e malit aq gazmore.

Denis Waitley(1933-) shkrimtar amerikan

 

Dy zëra janë aty: një është e detit, një është e maleve, - secili një zë i fuqishëm.

William Wordsworth (1770 - 1850)

 

Marco Polo tregon historinë e një njeriu të vjetër në male dhe se si ai rekruton anëtarë të rinj të grupit të tij të Vrasësve me anë të drogave, grave të bukura, kopshte të stolisur, dhe premtime fetare. Fakti për të ardhur keq për këtë botë është se shprehitë e mira janë shumë më të lehta për të hequr dorë se sa ato të këqija.

William Somerset Maugham (1874 - 1965)

 

Një grusht fara pishe të do të mbulojë malet me madhështinë e gjelbër të pyllit. Edhe unë do ta kthej fytyrën time kah era dhe të hedhin një grusht të farës sime në lartësi

William Sharp

 

Orfeu me lahutën e tij bënte pemë, dhe majet e malit që ngriheshin, përkuleshin ato, kur ai këndonte; Për muzikën e tij bimtë dhe lulet gjithmonë ishin të çara si dielli dhe rrebeshet e shiut, aty bëhej një burim i përhershëm. Çdo gjë që e dëgjonte atë luante, edhe valët e detit, varnin kokat e tyre, dhe pastaj shtriheshin, në muzikën e ëmbël në art të tillë, Vrasja kujdeset dhe pikëllimi i zemrës bie në gjum, apo duke dëgjuar, vdes.

William Shakespeare (1564 - 1616)

 

Gjërat më të mira janë bërë kurrë burrat dhe malet janë takuar; Kjo nuk është bërë nga të shtyerat në rrugë.

William Blake (1757 - 1827)

 

 Ne kemi nevojë për të gjetur Zotin, dhe ai nuk mund të gjenden në zhurmë dhe shqetësim. Zoti është mik i qetësisë. Shih se si natyra – drunjët, lulet, bari – rriten në heshtje; shih yjet, hënën dhe djellin, se si ato lëvizin në qetësi…ne kemi nevojë për qetësi për të qenë në gjendje të prekim shpirtin.

Nënë Tereza

 

Unë nuk kam dëshirë t’i lëvizë malet, ndërtoj monumente, apo të lë prapa në përkujtimin tim dëshmi materiale mbi ekzistimin tim. Por, në përkujtimin e fundit, nëse thelbi i qenies sime ka shkaktuar një buzëqeshje që është shfaqur në fytyrën tënde apo një prekje e gëzimit në zemrën tënde…Atëherë në jetë – unë kam lënë shenjën time.

Thomas L. Odem

 

Të gjitha gjërat e caktuara tregojnë papërcaktimin: Mali me hijen e tij të ndritshme si shkëlqim blu në borën e freskët të ngrirë, më pas – dritë mbi akullin e rënduar në pisha; aromë blini mbi një shpat mali, një pamje e bletëve të dashura; qetësia e ujit mbi një pemë të fundosur: Kujtim plotësisht i qartë i një njeriu, - një val gurgullimi nga një gur i vetëm, gjarpërimi i ujërave rreth e rrotull botës.

Theodore Roethke (1908 - 1963) poet amerikan

 

Eja në male i dashuri mik, leje shoqërin dhe mos e merr askënd me vete përpos vetes tënde të vërtetë. Duke iu afruar natyrës loja jote e përditshme do të jetë parëndësishëm e shënuar, retë spontanisht formojnë motive dhe provo të bësh diçka me jetën tënde.

Susan Polis Schutz(1944-)poete amerikane

 

Nganjëherë mrekullinë e kapërcimit të maleve është Zoti ai qe ju jep forcë të mbani.

Shane Littlefield - misionar

 

Rruga jonë nuk është bari i butë, ajo është një rrugë malore me shumë shkëmbinj. Por ajo shkon përpjetë, drejtë, në drejtim të diellit.

Dr. Ruth Westheimer (1928 -) terapist seksi

 

Pas Aromës së Luleve Siç u tha nga Taisen Deshimaru Roshi Një mjeshtër ishte duke ecur në male. Kur u kthye, një nga dishepujt e tij e pyeti: “Mjeshtër, ku ishit për të shetitur? “Në mal”, përgjigjet mjeshtri. Dishepulli insistonte, “Por cilin shteg ju e morrët? Çfarë ju patë?” Mjeshtri përgjigjet: “E përcolla aromën e luleve dhe bredha me sythat e ri.” Ne duhet t’i lejojmë vetes të jemi të udhëheqir nga Darma(parimi) i Budës dhe të kemi besim në bar dhe lule që rriten, pa qëllim apo ego, natyrshëm dhe pavetëdijshëm. Përgjigja e Mjeshtrit buron nga burimi i urtisë. Urtia e vërtetë është e krijuar përtej diturisë dhe kujtesës.

Roshi (1914 - 1982)

 

Kur është pyetur se çfarë i pëlqen atij të vë për të dëshumar diçka,  matematikani krahasoi për ta dëshmuar një teorem se shohim majën e një mali dhe përpiqemi të ngjitemi në maje. Njëri vendos themelet e kampit dhe nisë shkall-shkallë të ngjitet shpatisë së malit, hasë në pengesa në çdo hap, shpesh duke shkelur në hapa të dikujtë dhe duke luftuar në çdo hap të udhëtimit. Në fund kur maja arrihet, ai qëndron duke e soditur majën, duke e marrë një pamje nga fshatrat që e rrethojnë pastaj lëshohet në rrugën automobilistike dhe ngjitet në anën tjetër!

Robert J. Kleinhenz

 

Madhështia nuk vjen kur gjërat nuk shkojnë gjithmonë mirë për ju. Por madhështia vjen kur ju jeni të testuar me të vërtetë, kur merni disa goditje, disa zhgënjime, kur vjen trishtim. Sepse vetëm nëse keni qenë në ulësirën më të thellë mund të keni menduar ndonjëherë se sa e mrekullueshme është të jesh në mal të lartë

Richard Nixon (1913 - 1994) President i Amerikës

 

Ai që e hedh veten nga mali dhe e vret veten do të hidhet poshtë në zjarrin e Xhehennemit dhe të mbeten në të në shekuj të shekujve; ai që pin helm dhe e vret veten do të ketë helmin e tij në dorën e tij dhe do të pi atë përjetë në zjarri e Xhehennemit.

Profeti Muhamed (570 - 632)

 

Beso, po të duash, se malet ndryshojnë vendin e tyre, por besoj se njeriu nuk e ndryshon natyrën e tij.

Profeti Muhamed (570 - 632)

 

Çfarë me një të vërtete që kufizohet nga këto male dhe është gënjeshtër në botë që jeton përtej?

Michel Montaigne (1533 - 1592)

 

Nëse ju prisni për momentin e përkryer kur të gjitha janë të sigurta dhe të garantuara, kjo ndoshta kurrë nuk do të arrijë. Malet nuk do të jenë të kapërcyera, garat të fituara, apo lummturia e qëndrueshme e arritur,

Maurice Chevalier (1888 - 1972) aktor dhe këngëtar francez

 

Unë dua ta bëj vulllnetin e Zotit. Dhe Ai më ka lejuar të shkoj në mal. Dhe kam shikuar prej andej dhe kam parë tokën e premtuar! Unë ndoshta s’do të jem me ju atje, por unë dua të dini sonte se ne si popull do të jemi në tokën e premtuar.

Martin Luther King Jr (1929 - 1968)

 

Unë kam një ëndërr se një ditë çdo luginë do të lartësohet, çdo kodër e mal do të bëhen lugina, vendet me gropa do të thepisen dhe shkëlqimi i Perendisë do të zbulohet dhe të gjithë trupat do ta shohin Atë se bashku.

Martin Luther King Jr (1929 - 1968)

 

Intelektualët më të lartë, si majet e maleve, janë të parët që e kapin reflektimin e agimit.

Lord Macaulay Thomas Babington (1800 - 1859)

 

Unë nuk jetoj në veten time, por jam bërë pjesë e asaj që më rrethon; dhe për mua malet e larta janë ndjesi, por për gumzhinën e njeriut nga qyteti janë tortur.

Lord Byron (1788 - 1824)

 

Kur Liria nga malet e larta të saj Shpalos flamurin e saj në ajër, Ajo shqyen mantelin e kalërt të natës, dhe vendos yjet shkëlqyese atje. Ajo shoqërohet me këto ngjyra të mrekullueshme bardhësie të shpërlar të qiejëve, dhe me shiritat e pastra të saj të bardhësisë qiellore me shtresimet e agimit. Flamuri i lirisë shpresës së zemrës dhe shtëpisë! Nga duart e engjëllit për trimëri është dhënë! Yjet e tua kanë ndezur kube në qiell, dhe të gjitha ngjyrat e tua lindën në qiell. Përgjithmonë valvitet ajo pëlhurë flamuri! Ku merr frymë para armikut por bie para nesh, me tokën e lirisë është nën këmbët tona, dhe flamuri i Lirisë kullon mbi ne.

Joseph Rodman Drake (1795 - 1820) poet amerikan

 

Malet janë fillimi dhe fundi i të gjitha peizazheve të natyrës.

John Ruskin (1819 - 1900)kritik arti anglez

 

Le të shetisin fëmijët nëpër natyrë, lereni le t’i shohin përzierjen dhe lidhjet e vdekjes dhe jetës, uniteti e tyre të lumtur dhe të pandar, që mësohet në pyje dhe livadhe, në fusha dhe male dhe lumenjët e yllit tonë të bekuar, dhe ata do të mësojnë se vdekja është me të vërtetë pa gjallëri, edhe sa e bukur është jeta.

John Muir (1838 - 1914)

 

Nga vargmali i padepërtueshëm rrugës së shkretë të pashkelur nga këmba e njeriut deri në fund të detit të panjohur, fryma e shpirtit të përjetshëm krijues ndihet, duke u gëzuar në çdo kokërr pluhuri të cilës i vë veshin për këtë edhe jetohet.

Johann Wolfgang von Goethe (1749 - 1832)

 

Koha nuk heq dorë nga e drejta e saj, qoftë mbi qeniet njerëzore apo mbi malet.

Johann Wolfgang von Goethe (1749 - 1832)

 

Jetone jetën tuaj çdo ditë sikur ngjiteni malit përpjetë. Kohëpaskohe shikoni drejtë majës dhe mbane cakun në mendje, por shumë peizazhe të bukura duhet të jenë të vështruara nga çdo pikëvështrimi i ri. Ngjituni ngadal, qëndrueshëm, duke shijuar çdo moment që kalon; dhe vështrimi nga maja do të shërbejë si një kulm i përshtatshëm për udhëtim.

Harold V. Melchert

 

Kur përballem me një mal, unë nuk do të ndalem! Unë do të vazhdoj në përpjekjen derisa mos ta kapërcej, duke gjetur tunelin nën të – apo thjesht të qëndroj dhe ta shndërroj malin në një minjer ari, me ndihmën e Zotit!

Friedrich Schiller (1759 - 1805)

 

Në malet e të së vërtetës ju kurrë nuk do të mund të ngjiteni më kot: ose ju do ta arrini pikën më të lartë sot, ose do të jetë e trajnuar fuqia juaj kështu që ju do të jeni në gjendje neser të ngjiteni edhe më lartë.

Friedrich Nietzsche (1844 - 1900)

 

Që nga ora e fëmijërisë unë nuk kam qenë siç ishin të tjerët; unë nuk shihja siç shihnin të tjerët; nuk mund të sjellja pasionet e mia nga një pranverë e përbashkët. Nga i njëjti burim nuk e kam marrë pikëllimin tim; nuk kam mundur ta zgjoj zemrën time për lumturi me ton të njëjtë; dhe krejt çfarë doja, doja vetmin. Pastaj, në fëmijërinë time, në fillimin e stuhisë më të madhe të jetës – ishte nxjerrë nga thellësia më e madhe e të mirës dhe të keqes. Misteri i cili akoma më mban të lidhur: Për rreke ose burimi, Për shkrepen e kuqe të malit, Për diellin që më mbështjell përreth me nuancën e artë vjeshtore, për rrufen në qiell që më ka kaluar në fluturim, për bubullime dhe stuhi, dhe resë që merrte formën(kur pjesa tjetër e Qiellit ishte blu)e një demoni sipas shikimit tim.

Edgar Allan Poe (1809 - 1849)

 

Malet e larta të botës janë ilaqi më i mirë, por nëse njeriu nuk e di këtë ato janë kundër paknaqësisë dhe ambicieve moderne. Në male është burimi i urtisë.

E. R. Eddison (1882 - 1945)


"Xhevahire" nga Reis Mirdita

Altruizmi-Egoizmi

Arsimimi
Art-Dhunti
Besimi
Dashuria
Dashuria (II)
Dashuria (III)
Dashuria (IV)
Drejtësia
Dituria
Edukata
Ëndërrat
Fëmijët
Filozofia
Fjalëbutësia
Frymëzimi
Gruaja
Humori
Imagjinata
Inteligjenca
Jeta
Lakmia
Lotët
Lumturia
Mali
Mëdyshja
Miqësia
Mosha
Motivimi
Muzika
Natyra
Ndryshimi
Nga-fëmijët
Nga-Vizitorët
Optimizmi
Paqa
Paragjykimi
Qesëndi
Rrena
Skamja
Vetitë
Vjedhja
Xhelozia
Të-pandaraFilozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .