Filozofi
     dhe
letërsi

__histori kombëtare, vështrime, debat__

Ballina

Letërsi

Filozofi

Histori

Opinione

Intervista

Citate

Kritikë

 


Art / Dhunti

Redakton: Valdet Fetahu
 


SM

Beqar i artit është ai i cili çon dashuri me shumë femra, dhe ende ka art për të mbetur beqar.

Helen Rowland

 

Numër i madh dëshprimesh dhe fatkeqësish në botën e shqetësuar janë rezultat i drejtëpërdrejtë i literaturës dhe arteve të ngjajshme. Është bindje e jona se nuk ka njeri i cili ia kushton jetën dhe  energjinë e tij prodhimit të fantazisë e cila mund të jetë fundamentalisht joadekuate.

Christopher Hampton

 

Të gjitha religjionet, artet dhe shkencat janë degë të së njëjtës pemë..

Albert Einstein

 

Në sfondin e errët të këtij qytetërimi bashkëkohor të mirëqenies, edhe artet kanë tendencë për t’u përzier, për të humbur identitetin e tyre.

Eugenio Montale

 

Edhe pse të gjitha artet e bukura shërbejë për të tërhequr mendjen e njeriut larg veseve të këqija dhe ta çojnë atë drejt gjërave më të mira, ky funksion mund të jetë edhe më i tërësishëm nga ky art, nëse jep edhe kënaqësinë e jashtëzakonshme intelektuale.

Nicolaus Copernicus

 

Gjithmonë mendoj se në çdo fushë të artit, ju i shihni ndoshta dhjetë për qind e njerëzve që janë krijuesë, origjinal ... dhe pjesa tjetër janë në përgjithësi pasues në kopjim.

Hugh Hopper

 

Artistët në secilën nga artet kujdesen dhe nuk mërziten për asgjë përpos për dashurinë.

Marsilio Ficino

 

Por një gjë ju nuk duhet, të mendoni se kur diçka nuk është në rregull me artet, kjo është gabim VETËM me artet.

Ezra Pound

 

Edhe para se Evropa të ishte e bashkuar në një nivel ekonomik ose të ishte e konceptuar në nivel të interesave ekonomike e tregtare, është kultura ajo që bashkoi të gjitha vendet e Evropës. Artet, letërsia, muzika janë hallka lidhëse e Evropës.

Dario Fo

 

Secila nga artet detyra e të cilave është të përsosë, të pastrojë, të zbukurojë, të stolisë dhe ta hijeshojë jetën është nën patronazhin e një Muze, nuk ka zot që është i denjë t’i kundërvihet këtyre.

Eliza Farnham

 

Vallëzimi është më i lartësuari, më prekësi, më i bukuri ndër arte, sepse nuk është përkthim i thjeshtë apo abstrakt i jetës, por është vetë jeta.

Henry Ellis     

 

Demokracia është fatale për artet, ajo çon vetëm në kaos ose në arritjen e një emëruesi të ri dhe më të ulët të përbashkët të cilësisë.

Walter Legge

 

Fantazia, e braktisur nga arsyeja, prodhon përmbindësh të pamundur, e bashkuar me këtë, ajo është nënë e artit dhe origjinë e mrekullive.

Francisco de Goya

 

Liria është absolutisht e nevojshme për përparimin e shkencës dhe arteve liberale.

Baruch Spinoza

 

Vështirë se çdo qenie njerëzore është e aftë për të ndjekur dy profesione ose dy arte rregullisht.

Platoni

 

Unë mendoj se gjëja më e rëndësishme për një artist është që të mos shqetësohen për atë se çfarë dikush tjetër mendon. Ju thjesht duhet të bëni atë që vjen nga zemra juaj dhe qenia juaj dhe ta vëni atje-kjo është e vërtetë për çdo art.

Rosanna Arquette

 

Unë u përpoqa për të mbajtur të dy artet gjallë, por kamera fitoi. Kam zbuluar se derisa kamera nuk shpreh shpirtin, ndoshta një fotografi mund ta bej këtë!

Ansel Adams

 

Në çdo art, ju kurrë nuk ndaleni së mësuari.

Claire Bloom

 

Në Evropë, njerëzit e artit konsiderohen pjesë e inteligjencës; ata konsiderohen pjesë e elitës.

Ron Silver

 

Në Evropën e vjetër dhe në Kretën e lashtë, gratë janë respektuar për rolin e tyre në zbulimin e bujqësisë dhe për shpikjen e artit të thurjes dhe poçarisë.

Carol P.Christ

 

Nëse artet mbahen vetëm si një mjet për depërtimin shoqëror, fantazisë iu është mohuar e drejta për të qenë e zakonshme dhe shansa reale për të qenë ekzotike.

Richard Eyre

 

Në art mënyra në të cilën është dhënë një ide, dhe mënyra në të cilën është shprehur, është shumë më e rëndësishme se vetë ideja.

Jacques-Louis David

 

Në arte, kritiku është i vetmi burim i pavarur i informatave. Pjesa tjetër është reklama.

Pauline Kael

 

Në këtë kohë të vështërsive financiare për shumë rajone tona, sikur liderët tanë lokal të përpiqeshin të balanconin buxhetin e tyre me shkurtimin e shërbimeve, ne do të ishim të papërgjegjshëm nëse nuk do të investonim në art.

Louise Slaughter

 

Në të vërtetë, unë mendoj se një vlerësim i artit në një mënyrë të ndërgjegjshme, të disiplinuar mund të ndihmojë për të bërë  shkencën më të mirë. 

Subrahmanyan Chandrasekhar

 

Padyshim, magjia është më delikatja dhe më e vështira prej shkencave dhe arteve. Ka më shumë mundësi për gabimet e të kuptuarit, gjykimit dhe praktikimit sesa çdo degë tjetër e fizikës.

Aleister Crowley

 

Çiltërsia e zemrës dhe dhuna e ndjenjave janë të nevojshme në çdo lloj arritje të lartë: arti nuk mund të ekzistojë pa to.

Louise Bogan

 

Kryengritja është një art, dhe si të gjitha artet ka ligjet e veta.

Leon Trotsky

 

Pjesamarrja në arte angazhon fëmijët në komunitetin e tyre, përmirëson vetë-respektin, zbutë rrezikshmërin e të rinjëve, dhe ndërton aftësitë krijuese që janë të nevojshme për një fuqi punëtore të shekullit të 21.

Gavin Newsom

 

Dështimi nuk është turp. Dështimi është një nga artet më të mëdha në botë.

Charles Kettering

 

Ishte një bindje e përgjithëshme se katolikët pas përfundimit të shkollimit nuk ishin të interesuar për arte dhe shkenca. Ata nuk donin të bëheshin intelektual. Dhe kështu që i kam testuar. Dhe ata të gjithë dështuan.

Andrew Greeley

 

Të dy palët le të kërkojmë t’i adhurojnë mrekullitë e shkencës në vend të terrorit të saj. Së bashku le t’i eksplorojmë yjet, t’i pushtojmë shkretëtirat, t’i çrrënjosim sëmundjet, rubinët në thellësit e oqeanit, dhe t’i inkurajojmë artet dhe tregtinë.

John F. Kennedy

 

Artet luftarake nuk flasin për luftat,  po flasin për ndërtimin  e karakterit.

Bo Bennett

 

Matematike, është si të thuash, një logjik senzuale, dhe lidhet me filozofinë ashtu edhe me artin, muzikën, dhe plasticitetin e artit të poezisë.

Karl Wilhelm Friedrich Schlegel

 

Më shumë se çdo thkathtësi tjetër artet me pamjaftueshmëri respekti për të vepruar duket se burojnë nga fakti se çdo laik e konsideron veten një kritik valid.

Simone Weil

 

Duhet të jemi të turpëruar nga vendet shumë më të vogëla dhe më të varfëra, si Irlanda, Franca, Austria dhe Suedia, të cilat kanë kuptuar se përkrahja kombëtare e artit është një çështje e të dyjave, të krenarisë kombëtare dhe mbijetesës kulturore.

Theodore Bikel

 

Për çfarë do të shfrytëzoheshin artet nëse ato do të ishin vetëm reprodukim dhe imitim i jetës?

Alfred de Vingy 

 

Githashtu duhet përmendur se studimi besnik i arteve liberale e humanizon karakterin dhe nuk lejon të bëhet mizor.

Ovid

 

Nga të gjitha ato arte me të cilat shquhet mençuria, kryeveper e natyrshme përgjegjëse është shkrimi i mirë.

Andre Berton

 

Piktura dhe të shkruarit janë arte të vetmuara.

Conrad Hall

 

Personat e njohur të artit marrim pjesë në pavdekshmërinë e princërve, dhe janë mbi një rang me ta.

Francis I

 

Fotografia, e vetmuar në arte, duket se është përsosur për t’i shërbyer dëshirës së njerzve që kanë për çastin – dhe vetë ky çast – të fiksohet.

Sam Abell

 

Heshtja është një nga artet e mëdha të bisedës.

Marcus Tullius Cicero

 

Poezia e ngadalshme bëhet vizuele sepse ajo pikturon imazhe, por ajo është edhe muzikore: ajo i bashkon dy arte në një.

Eugenio Montale

 

Për sa kohë që sistemi i konkurrencës në prodhimin dhe shkëmbimin e mjeteve të jetesës vazhdon, degradimi i artit do të vazhdojë, dhe në qoftë se ky sistem që është zgjatë përgjithmonë, atëherë arti është i dënuar, dhe do të vdesë me siguri, që do të thotë, qytetërimi do të vdesë.

William Morris

 

Aktori krijon me mishin dhe gjakun e tij të gjitha ato gjëra të cilat gjitha artet provojnë në një farë mënyre për të përshkruar.

Lee Strazberg

 

Artet dhe besimi në vlerat e lëvizjes për të drejtat e njeriut, në virtytin e madh të diversitetit, këto ishin feja jonë. Prindërit e mi i adhuronin këto ideale.

Jonathan Lethem

 

Artet janë një barometër edhe më të mirë të asaj se qfarë po ndodh në botën tonë se tregu i aksioneve ose debatet në kongres.

Hendrik Willem Van Loon

 

Artet nuk janë vetëm kënaqësi e çastit - në qoftë se ju nuk e pëlqeni atë, artisti është i gabuar. I përkas brezit të cilën thotë se në qoftë se ju nuk e pëlqen atë, ju nuk e kuptoni dhe ju duhet të gjeni.

Ethel Barrymore

 

Artet mund të luajnë një rol vital në rigjallërimin e fqinjësisë, duke shfrytëzuar dhe përmirësuar hapësirat boshe, duke sjellë punë të reja dhe sens të ri të mundësive, dhe përmirësimin e sigurisë publike, duke gjeneruar më shumë trafik këmbësor dhe më shumë sy në rrugë.

Gavin Newsom

 

Artet në mënyrë të barabartë kanë departamentet e ndryshme, përveç fotografisë që ka mundësinë personale të shërehjes, e ndar nga ato artet e tjera, ajo thjesht është një proces, jo një art.

Alfred Stieglitz

 

Mendja e zgjuar është më së paku e përdorur në art.

Henry Miller

 

Mendimet krijojnë një parajsë të re, një kupë qiellore të re, një burim të ri të energjisë, nga i cili rrjedhin artet e reja.

Paracelsus

 

Ne duhet ta mësojmë njeriun me arsimim të lartë se nuk është turp të dështohet dhe ai duhet të analizojë çdo mossukses dhe ta gjej shkakun. Ai duhet të mësoj se si të jetë i suksesshëm në mënyrë inteligjente, se për të dështuar është arti më i madh në botë.

Charles Kettering

 

Pa imagjinatë ne nuk mund të shkojmë askund. Dhe imagjinata nuk është e kufizuar në arte. Çdo shkencëtar që kam takuar i cili ka qenë i suksesshëm iu është dashur të imagjinoj.

Rita Dove

 

Mos e shuani frymëzimin dhe imagjinatën tuaj, mos u bëni rob i modelit tuaj.

Vincent Van Gogh  (piktor 1853-1890)

 

Arti nuk është aplikimi i një kanuni të bukurisë, por ajo që instikti dhe mendja mund të krijojnë përtej çdo kanuni. Kur ne e dashurojmë një grua ne nuk do të fillojm të masim gjymtyrët e saj.

Pablo Picasso (piktor 1881- 1973)

 

Arti nuk mund të ekzistojë pa bukurinë lakuriqe të shfaqur.

William Blake (piktor 1757-1827)

 

Unë kam fyer Zotin dhe njerëzimin sepse vepra ime nuk arriti kualitetin që duhet të ketë.

Leonardo da Vinci (piktor 1452-1519)

 

Arti është parandjenjë e së vërtetës.

Aleksandër Blok (poet rus, 1880-1921)

 

 

"Xhevahire" nga Reis Mirdita

 

 
Altruizmi-Egoizmi
Arsimimi
Art-Dhunti
Besimi
Dashuria
Dashuria (II)
Dashuria (III)
Dashuria (IV)
Dituria
Drejtësia
Edukata
Ëndërrat
Fëmijët
Filozofia
Fjalëbutësia
Frymëzimi
Gruaja
Humori
Imagjinata
Inteligjenca
Jeta
Lakmia
Lotët
Lumturia
Mali
Mëdyshja
Miqësia
Mosha
Motivimi
Muzika
Natyra
Ndryshimi
Nga-fëmijët
Nga-Vizitorët
Optimizmi
Paqa
Paragjykimi
Qesëndi
Rrena
Skamja
Vetitë
Vjedhja
Xhelozia
Të-pandara

 


Helen Rowland


Claire Bloom


Pauline Kael


Eugenio Montale

 


 
Filozofi
         dhe letërsi

|Citate dhe proverba| |Citate sipas autorëve| |"Xhevahire" nga Reis Mirdita|

Altruizmi-Egoizmi Dashuria Edukata Gruaja Mali Natyra Qesëndi
Arsimimi Dashuria (II) Ëndërrat Humori Mëdyshja Ndryshimi Rrena
Art-Dhunti Dashuria (III) Fëmijët Imagjinata Miqësia Nga-fëmijët Skamja
Besimi Dashuria (IV) Filozofia Inteligjenca Mosha Nga-Vizitorët Vetitë
  Dituria Fjalëbutësia Jeta Motivimi Optimizmi Vjedhja
  Drejtësia Frymëzimi Lakmia Muzika Paqa Xhelozia
      Lotët   Paragjykimi Të-pandara
      Lumturia      
____histori kombëtare, vështrime, debat, politikë, letra të hapura____ © Të gjitha të drejtat e rezervuara.
Copyright © 2007 [ http:// www. filolet.com ] Tous droits réservés.
Révision : 28 nov. 2012 14:06:32 +0100 .